NEW YORK - Taiwan heeft woensdag opnieuw bot gevangen met een poging weer lid van de Verenigde Naties te worden. De Algemene Vergadering weigerde het onderwerp op de agenda te zetten. China is gekant tegen een Taiwanese vertegenwoordiging bij de volkerenorganisatie. Peking beroept zich op een VN-resolutie uit 1971 waarbij de Chinese VN-zetel aan Peking werd toegekend. De afgevaardigden van Taipei moesten de VN toen verlaten.

Officieel bestaat er maar één China. Sinds de burgeroorlog in 1949 beschouwen de Volksrepubliek China en de Republiek China (Taiwan) elkaar als afvallige landsdelen. Tot 1971 vertegenwoordigde de nationalistische regering van Chiang Kai-shek in Taiwan China bij de VN.

De Taiwanese president Chen Shui-bian richtte zich woensdag in een videoboodschap tot de journalisten die in New York de VN verslaan.

"Een vrij en democratisch land zoals Taiwan zou niet het ontbrekende onderdeel moeten zijn voor het principe van universaliteit van de Verenigde Naties", aldus Chen. Volgens hem zijn de 23 miljoen Taiwanezen slachtoffers van "politieke apartheid".

De Verenigde Naties hebben 191 leden, sinds in 2002 Zwitserland en Oost-Timor toetraden. Naast Taiwan is de Vaticaanstadstaat sindsdien het enige land in de wereld dat niet aangesloten is bij de volkerenorganisatie. De Heilige Stoel heeft bij de VN de status van waarnemer.