LONDEN - Het Britse Lagerhuis (Tweede Kamer) heeft woensdag de vossenjacht met honden in Engeland en Wales verboden. Van de parlementariërs stemden 356 voor en 166 tegen de afschaffing van de eeuwenoude traditie.

Tijdens het debat drongen vijf voorstanders van de vossenjacht het parlement binnen om tegen het verbod te demonstreren. Buiten protesteerden naar schatting 10.000 personen voor handhaving van de jacht.

Schermutselingen

Door de actie van de voorstanders moest de vergadering worden onderbroken. Tijdens de manifestatie bij het parlement kwam het tot schermutselingen tussen betogers en de politie, waarbij enkele personen gewond raakten. De politie verrichtte enkele arrestaties, meldde de Britse omroep BBC.

Het Lagerhuis stemde in juli vorig jaar ook al voor een totaalverbod op de jacht in Engeland en Wales. Het Hogerhuis (Eerste Kamer) verwees het ontwerp toen naar de prullenbak.

Mocht de conservatieve Eerste Kamer de wet opnieuw dwarsbomen, dan gaat de sociaal-democratische regering een nauwelijks toegepaste regeling gebruiken. Premier Blair kondigde aan dat hij dan toevlucht neemt tot de zogeheten Parliament Act, die de mening van het Hogerhuis te niet doet. Als concessie toonde de regering zich bereid het jachtverbod pas vanaf juli 2006 van kracht te laten worden.

Compromisvoorstellen

De Labour-partij van Blair beloofde in 1997 de vossenjacht met honden te verbieden. Als gevolg van het verzet van het Hogerhuis en maatschappelijk protest kwam de regering met compromisvoorstellen.

Veel plattelandsbewoners zien de jacht als een uiting van de traditionele Britse manier van leven. Tegenstanders spreken over een bloederig en barbaars relict uit vervlogen tijden. Het parlement van Schotland kondigde twee jaar geleden al een vergelijkbaar jachtverbod af.