MOSKOU - Een van de twee zelfmoordkapers die vorige maand twee Russische passagierstoestellen opbliezen, kon aan boord komen doordat een medewerker op het vliegveld met omgerekend 27 euro werd omgekocht. De vrouw was kort daarvoor samen met haar collega korte tijd vastgehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Dat meldde het Russische persbureau Interfax woensdag. Interfax baseert zich op een hooggeplaatste functionaris bij justitie.

Na de aanhouding van het duo had een agent de twee vrouwen uit de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië laten gaan zonder hun papieren te controleren of ze te fouilleren. De vrouwen kochten toen tickets voor onmiddellijk vertrek voor ongeveer 140 dollar op de zwarte markt.

Een medewerker van de luchtvaartmaatschappij Sibir werd omgekocht om de zitplaats te regelen. De baliemedewerker handelde in strijd met alle regels, aldus justitie.

Door de aanslag kwamen alle 46 inzittenden van het vliegtuig om het leven. Het is onduidelijk of de tweede terroriste ook door omkoping in haar toestel kwam.