AMSTERDAM - Een man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Amsterdam-Oost in twee cafés drie mensen neergeschoten. Voor de schutter de bars binnenliep, schoot hij op straat al een persoon neer.

De politie gaat er vanuit dat de dader, die zelf ook gewond raakte, willekeurig om zich heen schoot in de uitgaansgelegenheden.

De dader maakte zijn eerste slachtoffer rond 01.00 uur 's nachts in de Celebesstraat. "Hij had daarvoor een verkeersruzie met een onbekend persoon. Het slachtoffer had niets met de ruzie van doen", aldus een woordvoerder van de politie.

De schutter liep daarna een café in de buurt van de Eerste Van Swindenstraat binnen en schoot daar twee mensen neer. Vervolgens begaf hij zich naar een bar in de Wagenaarstraat. Daar schoot hij nog cafébezoeker neer.

Messteken

De politie vond de schutter uiteindelijk in de Eerste van Swindenstraat. Hij bleek zwaar gewond als gevolg van messteken. De man ligt op de intensive care van een ziekenhuis. Zijn identiteit is nog niet bekend. De politie weet niet wie de man heeft neergestoken.

De vier slachtoffers die de schutter maakte, zijn buiten levensgevaar, aldus de politiewoordvoerder. De recherche is nog naarstig op zoek naar getuigen van de incidenten.