Er zijn wederom cel- en taakstraffen opgelegd in de Valkenburgse zedenzaak. In totaal hebben elf mannen een taakstraf gekregen, variërend van 120 tot 240 uur. 

Daarnaast heeft een 39-jarige verdachte vijf maanden cel gekregen. Daarvan zijn drie maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank zocht hij ''bewust naar een jong en onervaren meisje en nam daardoor het risico dat hij uitkwam bij een minderjarige''.

In alle gevallen acht de rechtbank in Maastricht bewezen dat er ontucht is gepleegd met het toen zestienjarige meisje. De mannen met een taakstraf hebben ook een dag onvoorwaardelijke celstraf gekregen.

De rechtbank gaat ervan uit dat op een na alle verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. De advocaten vroegen dan ook ontslag van rechtsvervolging of boetes en taakstraffen zonder celstraf. Maar de mannen hebben onvoldoende gecontroleerd of het meisje meerderjarig was, aldus de rechtbank.

Een 24-jarige verdachte is donderdag vrijgesproken. Er was niet genoeg bewijs om hem te veroordelen.  

Meest passend

Naarmate de rechtbank de verdachten meer van leugens verdenkt, en wanneer er sprake was van daadwerkelijke penetratie, zijn de straffen hoger. In de meeste gevallen vindt de rechtbank taakstraffen het meest passend.

Maar omdat de wet bij jeugdprostitutie celstraffen voorschrijft, kwam de rechtbank tot de toevoeging van een dag cel bij de meeste verdachten.

Vorige week kregen tien mannen ook taakstraffen opgelegd. Twee anderen hebben celstraffen van vijf en zes maanden gekregen. Ze kregen hogere straffen vanwege hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gelet op hun maatschappelijke activiteiten.

Hoger beroep

Justitie had eerder celstraffen geëist van vijf tot twaalf maanden. Volgens officier van justitie Anneke Rogier doen taakstraffen geen recht aan de bescherming van minderjarigen tegen zedenmisdrijven. ''De wetgever bepaalt dat voor jeugdprostitutie gevangenisstraffen vereist zijn. De rechtbank gaat daar niet in mee.''

''We gaan in hoger beroep kijken wat het hof ermee doet'', aldus Rogier. ''De maatschappij heeft fel gereageerd op wat hier gebeurd is.''

Video: Justitie in beroep in alle zaken Valkenburg

Hotel

Het meisje werd in september en oktober van vorig jaar geprostitueerd in een hotel in Valkenburg door de 21-jarige loverboy Armin A. Hij gaat daarvoor twee jaar de cel in.

De verdachten konden worden achterhaald door het mobieltje van A. Het OM heeft van 29 personen genoeg bewijs verzameld voor vervolging. Tijdens de behandeling is wel een 55-jarige verdachte meteen vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.   

Aan het eind van het jaar staan er nog drie verdachten voor de rechter. Dat is vanwege respectievelijk ziekte, verblijf in het buitenland en om juridische redenen.