AMSTERDAM - 'Oh Sjaan, geef mij de levertraan 's aan' schalt nog elk weekeinde uit een handvol Amsterdamse cafés, maar binnenkort is dit volksvermaak misschien verleden tijd. Tot groot verdriet van D66 heeft de hoofdstedelijke milieudienst het dit jaar voorzien op cafés waar zangers, muzikanten en bezoekers de smartlappen van Johnny Jordaan en andere Amsterdamse volkszangers vertolken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De milieudienst is overijverig dit jaar", aldus Y. Alkema, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam-Centrum, die woensdag de noodklok luidde. Vijf cafés hebben deze zomer volgens Alkema een boete gekregen van 1800 euro, omdat ze overdag bij mooi weer de ramen en deuren open hadden staan. De milieudienst, die strijdt tegen lawaai, eist dat de cafés hun ramen dichthouden.

Nekslag

De milieudienst is doorgeslagen, vinden D66 en nog drie andere partijen in Amsterdam. "De Amsterdamse en Hollandse liederen dreigen nu voorgoed uit Amsterdam te verdwijnen", zegt Alkema. Dit zou volgens haar wel eens de nekslag kunnen zijn van het levenslied.

"Nog een boete en ik zie het somber in", zegt K. Rodenbercher van café De Twee Zwaantjes, die de organist tot stilte moest manen, nadat de milieudienst was langsgekomen. Tot zijn verbazing mochten straatmuzikanten voor zijn deur gewoon doorgaan, terwijl zijn zaak leegliep. "Ik heb ook geen terras, dus ik leef van het levenslied."

Cafés

De afgelopen jaren hebben al veel van zulke cafés hun zaak moeten sluiten, vooral omdat de interesse voor smartlappen taande. Stadsdeel Centrum heeft niets tegen het vertolken van levensliederen of live-muziek, laat een woordvoerder weten. "Maar we zijn wel tegen het veroorzaken van overlast."

D66 en de andere partijen vragen het stadsdeel om alleen de regels te handhaven waar dat strikt noodzakelijk is en proberen met de café-eigenaren zelf een oplossing te vinden voor het 'geluidsprobleem'. "Het levenslied is een onderdeel van de Amsterdamse cultuur en mag daarom niet verloren gaan."