UTRECHT - Een chirurg van een Amersfoorts ziekenhuis is woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens ontucht met twee jonge patiëntes. De rechtbank legde de arts, de 39-jarige E.F. uit Soest, geen beroepsverbod op, zoals het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

De orthopedisch chirurg betastte de patiëntes, 11 en 15 jaar oud, vorig jaar mei in het ziekenhuis. De meisjes sliepen in één kamer. Volgens de jongste patiënte werd ze wakker van de hand van een man tussen haar benen. De man wreef vervolgens over de benen van het andere meisje. Ook zij schrok wakker.

Controle

Het 15-jarige meisje herkende de chirurg op een foto als de dader, maar de jongste kon alleen zeggen dat F., die haar eerder op de avond had geopereerd, op haar belager leek. De chirurg gaf toe dat hij na de operatie nog ter controle bij zijn patiënte was geweest, maar hij ontkende de meisjes te hebben betast.

De rechtbank noemde het verwerpelijk dat de verdachte zijn positie als volwassene en als medicus heeft misbruikt. Als arts had hij makkelijk toegang tot patiëntes zonder argwaan te wekken.

Beroepsverbod

De rechtbank zei het opleggen van een beroepsverbod te hebben overwogen, maar dat zou niet mogelijk zijn bij een veroordeling wegens ontucht. Alleen personen die een ambt vervullen, kan een verbod worden opgelegd, maar de rechtbank rekent het beroep van orthopedisch chirurg niet onder het begrip "ambt." Een beroepsverbod was volgens de rechtbank wel mogelijk geweest, als de verdachte ontucht met misbruik van gezag ten laste was gelegd.

De officier van justitie had naast 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf, een beroepsverbod voor de duur van drie jaar geëist. Een woordvoerster van het OM zei in een reactie eerst het vonnis te willen bestuderen

Verplicht toezicht

De chirurg, die als bijzondere voorwaarde verplicht toezicht van de reclassering kreeg opgelegd, moet een van de slachtoffers 1200 euro smartengeld betalen. De rechtbank verklaarde de eis van een schadevergoeding van het andere slachtoffer niet-ontvankelijk.