RIJSWIJK/DÜSSELDORF - Vrijdagochtend vroeg zijn op de Rijn bij het Duitse Düsseldorf twee schepen met elkaar in botsing gekomen. Een tanker raakte op drift en botste tegen een voor anker liggende duwcombinatie, zo meldden de lokale autoriteiten.

Volgens de waterpolitie zou de tanker lek zijn geslagen en dieselolie hebben gelekt. Dat zorgde voor stankoverlast in een deel van de stad. De brandweer meldde volgens het Duitse persbureau DPA echter dat er 50 ton stookolie in het water zou zijn gelopen. Het lek in de tanker zou gedicht zijn.

De autoriteiten kondigden kort na het ongeluk internationaal Rijnalarm af. Dat werd in de loop van de middag weer ingetrokken. Rijkswaterstaat maakte vrijdag bekend alleen melding te hebben gekregen van het weglekken van 9000 tot 10.000 liter van het veel minder schadelijke dieselolie. De autoriteiten in Duitsland zouden bovendien hebben voorkomen dat de brandstof verder stroomafwaarts kan drijven.

Wel zal het Rijksinstituut Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (ZIRA) bij Lobith extra waakzaam zijn, aldus een medewerkster van Rijkswaterstaat Oost. Mocht er toch dieselolie zijn ontsnapt aan de drijvende dammen dan komt die vermoedelijk zaterdagochtend ons land binnen.