Vincenzo Nibali heeft vrijdag de negentiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Italiaan kwam solo over de meet in de derde Alpenrit.

Door zijn winst op de top van La Toussuire maakt de winnaar van vorig jaar zijn Tour enigszins goed. In het algemeen klassement steeg hij van de zevende naar de vierde plaats.

Achter de 30-jarige Nibali kwam Nairo Quintana als tweede over de finish. De Colombiaanse nummer twee van het algemeen klassement liep een halve minuut in op geletruidrager Chris Froome, die als derde binnenkwam op 1.44.

Bauke Mollema was op de zevende plaats de beste Nederlander. De kopman van Trek finishte in dezelfde tijd als Robert Gesink, die als achtste over de meet kwam.

In het algemeen klassement blijft Gesink zesde, ondanks dat Nibali hem passeert. De renner van Lotto-Jumbo profiteerde van de slechte dag van Sky-renner Geraint Thomas, die vierde stond in de strijd om het geel. 

De Britse ploeggenoot van Froome is nu de nummer vijftien, nadat hij al vroeg in de etappe op achterstand werd gereden en uiteindelijk op 22 minuten binnenkwam. Mollema steeg daardoor van de negende naar de achtste plek.

Grote kopgroep

De negentiende etappe naar La Toussuire was met 138 kilometer niet lang, maar gezien de vier beklimmingen wel één van de zwaarste ritten van deze Tour. Het ging vanaf het begin bergop met de beklimming van de Col du Chaussy, die ervoor zorgde dat er al snel een grote kopgroep ontstond.

De groep van 22 renners, met de Nederlanders Dylan van Baarle, Steven Kruijswijk en Stef Clement, pakte ruim drie minuten.

Op de tweede beklimming van de dag waren bijna alle vluchters alweer ingerekend. Alleen Rolland reed nog voor een achtervolgende groep met veel favorieten, die zich had losgemaakt uit het peloton. Froome, met zijn Sky-ploeggenoot Wout Poels, Quintana, Contador, Gesink, Mollema en Kruijswijk waren erbij, terwijl Geraint Thomas op achterstand werd gereden.

Op 58 kilometer van de meet waren materiaalproblemen bij Froome aanleiding voor Nibali om te demarreren. De Italiaan wist weg te blijven en sloot op de top van de Col du Mollard, de derde klim van de dag, aan bij Rolland.

Slotklim

Bij het begin van de slotklim naar La Toussuire hadden Nibali en Rolland nog bijna twee minuten voorsprong. Niet veel later liet de kopman van Astana de Fransman achter zich en ging hij alleen verder.

Ondertussen dunde de groep daarachter verder uit. Andrew Talansky, Roman Kreuziger en Michele Scarponi konden het hoge tempo van onder anderen Froome, Contador en Quintana niet volgen en ook Poels en Kruijswijk vielen weg. Mollema en Gesink hielden wel stand, tot zes kilometer voor de finish Quintana aanviel.

Froome volgde Quintana door weg te rijden bij het groepje, maar hij wist niet meer bij de Colombiaan te komen. Quintana was sterker, al slaagde hij er niet meer in om tot bij Nibali te komen. De Italiaan kwam 44 seconden voor de renner van Movistar juichend over de streep.