De politie in Amsterdam heeft ondanks tientallen tips uit heel het land nog geen spoor van de voortvluchtige Ali B. 

De 23-jarige crimineel ontsnapte dinsdag 14 juli uit een instelling in Den Dolder, waar hij een anti-agressiecursus volgde.

Dat leidde aanvankelijk tot plaatsing op de Nationaal Opsporingslijst, maar daar werd hij later weer vanaf gehaald.

De politie deed afgelopen dinsdag vergeefs een inval in een woning in Amsterdam-West. Een woordvoerder van de politie zegt dat de voortvluchtige daar ''niet meer'' aanwezig was.

Bij de opsporingsinstanties was volgens de woordvoerder concrete informatie aanwezig dat B. zich daar wel ophield. ''Je krijgt niet zo maar toestemming om met een arrestatieteam woningen in een woonwijk binnen te vallen'', aldus de zegsman.

'Overdreven'

B. heeft vrijdag tegen zijn advocaat Peter Plasman gezegd dat hij alle aandacht voor zijn ontsnapping "overdreven" vindt.  "Hij wilde even wat tijd voor zichzelf en had niet verwacht dat er zoveel aandacht zou zijn", aldus Plasman tegen de Nieuwe Revu

Ook zou B. overwegen om zichzelf weer aan te geven. 

Video: Geen arrestaties na grote inval Amsterdam-West dinsdagavond

Vuurwapengevaarlijk

B. woonde voor zijn detentie in Amsterdam-West. De politie vermoedt dat hij zich daar schuilhoudt, in de buurt van zijn vroegere sociale omgeving.

Volgens de politie is B., die voor zijn vlucht in Zwolle een gevangenisstraf van drie jaar uitzat wegens geweld en wapenbezit, vuurwapengevaarlijk. Ali is de broer van Anouar B., die in mei werd veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.