NEW YORK - De Verenigde Staten zullen dinsdag nog een nieuwe ontwerpresolutie indienen waarmee ze Sudan onder druk willen zetten om te handelen in Darfur. Een eerste Amerikaanse versie stuitte op weerstand in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waardoor een aangepaste versie nodig was. VN-ambassadeur John Danforth zei dinsdag te hopen dat er deze week nog wordt gestemd over de resolutie.

Washington dreigde in de eerste resolutie met sancties tegen de Sudanese olie-industrie en riep op de troepenmacht van de Afrikaane Unie die moet toezien op de handhaving van een fragiel bestand in Darfur, te versterken. Khartum zou met deze middelen gedwongen moeten worden om de banden die het onderhoudt met Arabische milities te verbreken.

In de nieuwe meer gematigde versie van Washington wordt er slechts over gesproken dat de Veiligheidsraad strafmaatregelen tegen Khartum zal overwegen als de wreedheden in Darfur niet stoppen en als Khartum weigert mee te werken met een uitgebreide waarnemersmacht van de Afrikaanse Unie. In de eerste versie waren de VS stelliger door te zeggen dat de raad verdere maatregelen zal nemen.

Vorige week uitte China ernstige bezwaren tegen een dergelijke bewoording en dreigde het zijn vetorecht te gebruiken. Rusland, Pakistan en Algerije hadden eveneens bezwaar tegen het dreigen met sancties.