DEN HAAG - Vrouwen die zijn achtergelaten in hun land van herkomst, moeten sneller kunnen terugkeren naar Nederland. Vrouwen die daarbij de zorg hebben voor kinderen met de Nederlandse nationaliteit, moeten eenmaal terug in Nederland een zelfstandige verblijfsvergunning krijgen voor onbepaalde tijd. Dat vindt althans een meerderheid van de Tweede Kamer.

Op het CDA en de LPF na stemde de Kamer dinsdag voor een motie van de VVD, de PvdA en GroenLinks. De Kamer is bezorgd over de vele vrouwen die onder valse voorwendselen tijdens een bezoek aan hun herkomstland, achtergelaten worden. In Marokko gaat het jaarlijks om enkele vrouwen en in Turkije om zeker honderd vrouwen. Mogelijk gaat het om nog veel meer vrouwen.

De voltallige Kamer wil dat de regering deze vrouwen beter steunt om uit deze situatie te komen en heeft daarvoor vorige week verschillende suggesties gedaan. De dader moet actiever aangepakt worden. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie onderzoekt of en hoe deze vrouwen adequater kunnen worden geholpen. Ze is echter bevreesd voor misbruik als vrouwen zomaar een verblijfsstatus krijgen.