ANKARA - De Turkse regeringspartij AKP laat een wetsvoorstel over het opnieuw strafbaar stellen van overspel vallen. Dat heeft oppositieleider Deniz Baykal dinsdag gezegd.

Baykal zei dat de regeringspartij AKP na overleg met leiders van de oppositie heeft besloten de kwestie niet in het parlement aan de orde te stellen. Minister van Justitie Cemil Cicek wilde niet op de zaak van het strafbaar stellen van overspel reageren. Hij zei dat met de oppositie een akkoord is bereikt over het creëren van wetgeving waarin rechten en vrijheden worden gegarandeerd.

Voorstel

De AKP lanceerde het voorstel twee weken geleden. De regeringspartij wilde het verbod op overspel aanvankelijk meenemen bij een herziening van het wetboek van strafrecht. De verwachting was dat het parlement, waarin AKP bijna tweederde meerderheid heeft, het dinsdag zou aannemen.

De passage in het Wetboek van Strafrecht dat mannen of vrouwen hun overspelige echtgenoot bij de politie kunnen aangeven, was acht jaar geleden uit het Turkse recht gehaald. Onder druk van de grote islamitische meerderheid in Turkije werd het idee nieuw leven ingeblazen. Niet-gelovigen en vrouwengroepen reageerden furieus op het voorstel.

Verbazing

Europees commissaris Verheugen (Uitbreiding) reageerde vorige week verbaasd op het voorstel. Verheugen zei dat sommige Europese landen dit kunnen zien als een gebaar naar de islamitische tendensen in Turkije.

Turkije heeft de laatste jaren juist veel Europese regels overgenomen. Het land popelt namelijk om bij de EU te mogen komen. In december beslissen regeringsleiders van de EU of Turkije inderdaad klaar is om lid te worden. De nieuwe overspelwet zou dat in gevaar kunnen brengen, zei Verheugen vorige week.