DEN HAAG - Het treinverkeer van en naar het Centraal Station in Den Haag heeft dinsdag aan het begin van de avondspits een uur stilgelegen, omdat een man zichzelf in de stationshal in brand dreigde te steken. Volgens de politie was de man erg wanhopig en wilde hij zo afdwingen dat hij zijn kind of kinderen weer mocht zien.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De politie ontruimde de stationshal rond vijf uur uit voorzorg nadat de man zich in de buurt van de verkoopbalie met benzine had overgoten. Hij droeg een blauw bord waarop allerlei briefjes waren bevestigd. Op een daarvan was het woord 'protest' te lezen. De man had een scheermes en een aansteker bij zich.

Een onderhandelaar van de politie probeerde met hem te communiceren. De man sprak Spaans, maar het is niet duidelijk of hij ook uit Spanje komt. Ondertussen rolde de brandweer slangen naar binnen om snel te kunnen ingrijpen voor het geval de man zichzelf in brand zou steken. Ook enkele leden van een arrestatieteam stelden zich in de hal op.

Knal

Die gingen tot actie over nadat de politie een harde knal had veroorzaakt, waardoor de man werd afgeleid. Direct nadat de man was overmeesterd, spoot de brandweer hem nat. Daarna werd hij geblinddoekt weggevoerd.

De man is niet gewond geraakt. Hij is naar een politiebureau overgebracht, waar hij zeker tot woensdag blijft vastzitten. Hij had volgens de politie bewust voor Den Haag gekozen, omdat het een stad is met internationale instanties op het gebied van recht en orde.

Menigte

Rondom het Centraal Station waren tijdens het incident veel mensen op de been. Ze keken toe, stonden te wachten, probeerden te schuilen voor de regen of namen een tram naar station Hollands Spoor om Den Haag uit te komen. De autoriteiten riepen iedereen op weg te gaan.

In de Burger King, die aan de rand van de stationshal is gevestigd en gewoon open bleef, hadden zich veel mensen verzameld om getuige te kunnen zijn van de verrichtingen in de hal. Nadat de man was overmeesterd, ging de hal weer open en kwam het treinverkeer weer geleidelijk op gang.