André Greipel heeft zondag de vijftiende etappe in de Tour de France gewonnen. De 33-jarige Duitser van Lotto-Soudal toonde zich de snelste in de massasprint in Valence.

Greipels landgenoot John Degenkolb legde beslag op de tweede plaats, voor Alexander Kristoff en Peter Sagan. Mark Cavendish werd in de beginfase gelost en sprintte niet mee. Robert Gesink was op plek 31 de beste Nederlander.

Chris Froome behield de gele trui en Gesink en Bauke Mollema handhaafden zich op de zevende en tiende plek in het algemeen klassement. De complete top tien bleef ongewijzigd.

De vijftiende rit telde 183 kilometer en voerde het peloton van Mende naar Valence in Zuid-Frankrijk. 

Net als in de voorbije dagen lag de snelheid in de beginfase extreem hoog omdat tientallen renners deel uit wilden maken van de 'ontsnapping van de dag'.

Nederlanders actief

Na ongeveer twintig kilometer vormde zich een groep met 27 renners, onder wie Lieuwe Westra, Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle. De groep met vluchters werd in de heuvelachtige beginfase snel uitgedund; de Nederlanders misten de slag.

Er bleven negen renners over: Michal Kwiatkowski, Sagan, Lars Bak, Michael Rogers, Thibaut Pinot, Ryder Hesjedal, Matteo Trentin, Adam Yates en Simon Geschke. De avonturiers koersten al snel naar een voorsprong van twee minuten, maar veel meer kregen ze niet cadeau door het werk van Katoesja in het peloton.

Toen de marge terugliep, probeerde Trentin het alleen. De Italiaan van Etixx-QuickStep kreeg even later gezelschap van Hesjedal op het moment dat de andere vluchters al waren ingelopen. Ook Hesjedal en Trentin waren kansloos tegen het op hol geslagen peloton.

Poging Stybar

De equipes van de sprinters zorgden in het restant van de etappe voor een dusdanig hoog tempo dat bijna niemand meer demarreerde.

Zdenek Stybar probeerde het nog op drie kilometer van de meet, maar de Tsjech werd gegrepen. In de onvermijdelijke sprint toonde Greipel zich de sterkste, voor de derde keer deze Tour.

De renner van Lotto-Soudal staat in zijn loopbaan op negen ritzeges in de Tour. Erik Zabel is de enige Duitser met meer dagzeges: twaalf.

Sebastian Langeveld haalde het einde van de rit niet. De 30-jarige renner van Cannondale-Garmin staakte na veertig kilometer de strijd omdat hij kampt met maag- en darmklachten.

Maandag eindigt de zestiende etappe in Gap, na de technische afdaling van de Col de Manse, een col van de tweede categorie. Dinsdag geniet het peloton van een rustdag, waarna er vier zware etappes door de Alpen volgen voor de slotrit met aankomst in Parijs.

Bekijk alle klassementen in de Tour de France