DEN HAAG - Premier Balkenende is dinsdagmorgen opgenomen in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel in verband met een ontsteking aan zijn rechtervoet. De ontsteking wordt met antibiotica bestreden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag gemeld.

De premier heeft zijn afspraken voor de rest van week afgezegd. Vice-premier en minister van Financiën Zalm neemt de taken van Balkenende over. Hij zit in ieder geval vrijdag de wekelijkse ministerraad voor.

De Rijksvoorlichtingdienst (RVD) zegt pas woensdag of donderdag een inschatting te kunnen geven over het tempo waarin premier zal herstellen. Over de vraag wat er moet gebeuren als hij volgende week, tijdens prinsjesdag en de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer, nog ziek is, wil de RVD "niet speculeren". "In die situatie is van alles denkbaar", aldus een woordvoerder.

Mocht de premier volgende week woensdag bij de algemene beschouwingen nog ziek zijn, dan zijn er in theorie twee mogelijkheden. De eerste is dat het debat wordt uitgesteld. Dat gebeurde ook in 1980, toen de toenmalige premier Van Agt zich niet lekker voelde. Ook is het denkbaar dat vice-premier Zalm de rol van Balkenende overneemt tijdens het debat. De RVD wilde dinsdag op geen van deze mogelijkheden vooruit lopen.