Tsipras 'gelooft niet in akkoord' maar verdedigt het wel

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft het akkoord dat zijn land maandag bereikte met de Europese minister van Financiën (Eurogroep) verdedigd op de Griekse televisiezender ERT.

Dat meldt Reuters.

De premier zei echter dat hij "niet gelooft in het akkoord", maar is toch vastbesloten zijn verantwoordelijkheid te nemen en de hervormingen die in het akkoord zijn afgesproken, door te voeren.

In het akkoord staat onder meer dat het Griekse btw-tarief moet worden verhoogd van 13 naar 23 procent en dat Grieken voortaan moeten doorwerken tot 67 jaar.

Tsipras zei dat hij met het akkoord heeft ingestemd om te voorkomen dat Griekenland uit de eurozone zou worden gezet, het zogeheten Grexit. "Het is nooit mijn bedoeling geweest het Griekse lidmaatschap van de eurozone op het spel te zetten," aldus de premier.

Eenzijdig

Ook wordt er volgens hem verder gepraat over kwijtschelding van schulden en investeringen ter waarde van 35 miljard euro. Daarna kan een 'Grexit' pas echt worden uitgesloten en kan de Griekse economie weer gaan groeien, zei de premier. 

De premier zou zich tijdens de onderhandelingen in Brussel hebben ingezet om een verdere verlaging van de lonen en pensioenen van de Grieken te voorkomen. Hij meldde echter dat er voor Griekenland "geen weg terug is" en dat de hervormingen door de Europese Unie eenzijdig zijn "opgelegd".

Verkiezingen

Het akkoord, waarin harde bezuinigingen zijn opgenomen, moet nog worden goedgekeurd door het Griekse parlement. Tsipras krijgt binnen het parlement veel kritiek vanuit zijn eigen regeringspartij Syriza. 

Een deel van de bezuinigingsmaatregelen is in strijd met de voornaamste verkiezingsbeloften die Syriza deed, dat juiste beloofde een einde te maken aan de pijnlijke maatregelen voor veel Grieken. Als het parlement niet instemt met het akkoord, is de kans groot dat de coalitie uit elkaar valt.

Tsipras zegt ervan uit te gaan dat hij de vierjaarlijkse termijn als premier volmaakt en gaat niet uit van vervroegde verkiezingen. "Ik zal mijn volle verantwoordelijkheid nemen en mijn politieke programma over vier jaar uitvoeren," aldus de premier.

Het akkoord is dinsdag voorgelegd aan het Griekse parlement, dat naar verluidt woensdagavond een besluit zal nemen.

'Noodzakelijk kwaad'

Ondanks de tegenstand in het parlement is een krappe meerderheid van de Grieken positief over het akkoord met de Eurogroep. Volgens een opiniepeiling van de krant To Vima ziet 51,5 procent van de Grieken de overeenkomst als een "noodzakelijk kwaad".

70 procent van de ondervraagden verwacht dat het parlement maatregelen uit de overeenkomst woensdag zal goedkeuren. Een meerderheid van 58,8 procent steunt de premier in zijn onderhandelingen met de Eurogroep.

Banken

Pas als de onderhandelingen over het akkoord volledig zijn afgerond, zullen ook de Griekse banken weer opengaan. Premier Tsipras zei dinsdag dat dit ongeveer een maand kan duren. 

De Griekse banken zijn al twee weken dicht vanwege de financieel onzekere situatie in het land. Daarmee moet worden voorkomen dat Grieken masaal hun rekening leeghalen, waardoor banken kunnen omvallen.

Tot die tijd mag maar een beperkt bedrag van 60 euro per dag worden gepint.

Lees meer over:
Tip de redactie