Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Maastricht gevangenisstraffen geëist tegen zes voormalige klanten van een zestienjarige prostituee in Valkenburg.

Ze worden ervan beschuldigd in oktober vorig jaar ontucht met haar te hebben gehad.

Tegen twee klanten (22 en 25 jaar) eiste het OM onvoorwaardelijke celstraffen van een jaar. De vier andere verdachten (22, 39, 43 en 56 jaar) moeten als het aan het OM ligt een jaar waarvan vier maanden voorwaardelijk, acht maanden waarvan vier voorwaardelijk en tweemaal vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk de cel in.

Twee verdachten verschenen op de zitting. Een van hen verplicht. Deze verdachte had volgens het OM bij de politie een ''lulverhaal'' opgehangen, dat hij voor de rechtbank introk.

Eerder verklaarde hij door twee mannen in het Valkenburgse hotel overvallen te zijn en bijna tot seks te zijn gedwongen. Daar kwam deze 25-jarige verdachte dinsdag op terug. Hij zei het meisje niet gezien te hebben en te zijn weggegaan, zonder seks. Het OM vindt ook die verklaring ongeloofwaardig en eiste een jaar cel tegen hem.

Eerlijkheid

Een 22-jarige verdachte biechtte eerlijk op drie keer seks te hebben gehad, maar niet geweten te hebben dat het meisje pas 16 was. Rekening houdend met zijn eerlijkheid en zijn verschijnen bij de rechtbank eiste het OM tegen hem acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

De raadslieden van de verdachten, Bjorn Jegers en Ivo van de Bergh, pleitten voor vrijspraak, ontslag van rechtsvervolging of hooguit werkstraffen. Voor hen is van belang dat de klanten niet wisten met een minderjarige seks te hebben gehad, en daar ook niet op uit te zijn geweest.

Waar de advocaten vooral op werkstraffen koersten, eiste het OM dus celstraffen. ''180 uur schoffelen'' is volgens officier van justitie David Kuppeveld niet uit te leggen aan de samenleving en heeft geen preventieve werking.