DEN HELDER - Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder heeft een vrouw die al twintig jaar dood is, een rekening gestuurd. De nota is voor een behandeling in februari dit jaar. Een melding van de ontvanger van de brief werd twee maanden later door het ziekenhuis beantwoord met een herinneringsnota.

De ontvanger van de nota, M. van Exter, woont in het huis waarin de vrouw heeft gewoond. De rekening van 44,20 euro voor een inwendige geneeskundige behandeling in de polikliniek van het ziekenhuis viel in mei dit jaar bij hem op de mat. Van Exter: "Ik heb de administratie gebeld. Die vertelden mij dat het kan gebeuren dat de rekening naar de verkeerde persoon wordt gestuurd, als een nummertje in het patiëntendossier verkeerd wordt ingetikt."

Twee maanden later kreeg Van Exter echter een herinneringsnota. Afgelopen vrijdag heeft hij daarom een brief naar de Raad van Bestuur gestuurd, met daarin de vraag hem uit te leggen hoe het kon gebeuren. "Daar heb ik nog niets op gehoord."

Een woordvoerder van het Gemini ziekenhuis zegt dat het klopt dat de rekening is verstuurd aan de vrouw door het foutief intikken van een nummertje. "Naam en geboortedatum worden vervolgens normaal gesproken bekeken, maar kennelijk is dat onvoldoende gebeurd."

Dat niets is gedaan met de melding van Van Exter, komt volgens haar omdat die bij het opmaken en versturen van de herinneringsnota niet is gezien. "Wij gaan kijken of we structurele maatregelen kunnen nemen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen", aldus de woordvoerder.