DEN HAAG - De Amerikaanse regering heeft Nederland tot 12 juni uitstel gegeven voor het besluit over deelname aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig JSF. Dat is meegedeeld in een brief aan het kabinet van de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie Aldridge. Met het verkregen uitstel kan de nieuwe Tweede Kamer zich na de verkiezingen van 15 mei nog uitspreken over de Joint Strike Fighter.

Nederland had de Amerikaanse regering en JSF-bouwer Lockheed Martin vorige week verzocht om uitstel wegens de grote verdeeldheid in de Tweede Kamer en in het kabinet over het project. Premier Kok sprak zaterdag samen met minister Jorritsma (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Hoof (Defensie) anderhalf uur met de Amerikaanse ambassadeur Sobel over de achtergronden van het probleem.

Het kabinet besloot in februari voor 857 miljoen euro mee te doen op niveau-2 aan de verdere ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Nederlandse bedrijven kunnen daardoor waarschijnlijk veel lucratieve orders binnenhalen en hopen zelf op een omzet van 8 tot miljard dollar in de komende decennia. Het kabinet wil in de toekomst voor bijna 6 miljard euro 85 JSF-toestellen kopen.

Maar de Tweede Kamer bleef verdeeld. VVD, CDA, ChristenUnie en SGP wilden meedoen, terwijl D66, GroenLinks, SP en uiteindelijk ook de PvdA tegen waren. Ook in het kabinet waren de D66-bewindslieden en een aantal PvdA-ministers tegen deelname aan de ontwikkelingsfase.

/NIEUWSKabinet stelt besluit over JSF uit