De onderhandelingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland zullen nog weken in beslag nemen. Dat zei de herkozen voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem maandag in Brussel.

''Eerder vier dan twee weken", zo liet Dijsselbloem optekenen. ''En daarmee ben ik nog optimistisch."

Nu de kaarten opnieuw zijn geschud is het aan het Griekse parlement om de nieuwe hervormings- en bezuinigingsvoorstellen goed te keuren. Daarnaast moet ook nog een reeks nationale parlementen akkoord geven. Pas daarna kunnen onderhandelingen over een nieuw pakket steunmaatregelen plaatsvinden.

De ministers van de eurozone bespraken maandag een overbruggingskrediet, waarmee Griekenland aan haar acute financiële behoefte kan voldoen. Volgens EU-commissaris voor Monetaire Zaken Pierre Moscovici moet Athene deze maand 4,2 miljard euro betalen aan de schuldeisers. Het is geld dat het land niet op de plank heeft liggen.

Geen steun

De kleine partij Onafhankelijke Grieken van Panos Kammenos heeft maandag bevestigd het akkoord dat premier Alexis Tsipras in Brussel met Europese geldschieters heeft gesloten, niet te steunen. 

Tsipras heeft met zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) 149 zetels in het parlement van driehonderd zetels.

Kammenos hielp hem aan dertien zetels extra voor de meerderheid. Nu moet de premier voor een meerderheid bij de oppositie aankloppen. Dat deed hij afgelopen week met succes.

Video: Coalitiepartner Tsipras steunt eurodeal niet

Weerstand

Binnen Syriza heerst ook veel weerstand tegen de deal waar Tsipras mee is thuisgekomen, ondanks de toezegging dat de geldschieters voor de derde maal een reeks noodkredieten ter beschikking stellen.

De premier breekt de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien. Daar komt hij nu op terug om Griekenland in de eurozone te houden.