ERFURT - Duitsland heeft vrijdag afscheid genomen van de slachtoffers van het bloedbad in Erfurt. Een week geleden schoot een ex-scholier in het Gutenberg-gymnasium zestien personen dood. Tienduizenden mensen kwamen op het Domplein in de Oost-Duitse stad bijeen om hen de laatste eer te bewijzen.

Naast leerlingen en docenten van het gymnasium woonden nabestaanden en vrienden de bijeenkomst bij. Tevens waren tal van politici aanwezig, onder wie bondskanselier Schröder en minister-president Vogel van de deelstaat Thüringen. Naar schatting stuurden dertig landen vrijdag hun ambassadeur naar Erfurt. Drie bisschoppen gingen hen voor in een oecumenische gebedsdienst.

De bijeenkomst begon met een minuut stilte. Bondspresident Johannes Rau zei door de schietpartij in de school radeloos te zijn. "Zo'n misdaad werd in Duitsland niet voor mogelijk gehouden. Wij moeten onze radeloosheid niet verdoezelen", aldus Rau. Hij pleitte ervoor dat de Duitsers meer oog voor elkaar hebben. Niemand mag op een punt komen waarin hij geen uitweg meer ziet. Juist scholen mogen geen plaats van angst zijn.

Foto

Op het plein hing een enorme foto van het gymnasium waar het drama zich vorige week afspeelde. Op een andere plaat stonden de namen van de slachtoffers. Minister-president Vogel zei dat Erfurt geen synoniem voor een verschrikkelijk bloedbad worden. Hij noemde de moordpartij ongrijpbaar. Na Vogel namen bondspresident Rau en een scholiere van de school het woord. De leerlinge prees in het bijzonder de twaalf docenten die vorige week het leven lieten.

Bloedbad

De dader van het bloedbad was een 19-jarige jongen, die kort geleden van school was gestuurd. Zijn familie was vrijdag niet aanwezig op de bijeenkomst, die onder zeer stenge veiligheidsmaatregelen plaatsvond. Wel werd er voor de familie gebeden. Donderdag lieten de ouders van de schutter in een open brief weten met stomheid geslagen te zijn over de gebeurtenissen in Erfurt. De dader sloeg, nadat hij de dodelijke schoten had gelost de hand aan zichzelf.

/NIEUWSDoden bij wilde schietpartij op Duitse school (video)Familie van schutter Erfurt stuurt brief naar kranten