Griekenland is bereid tot een ''eerlijk'' compromis. Dat verklaarde de Griekse premier Alexis Tsipras zondag kort voor een Europese top over het jongste Griekse verzoek om internationale steun.

Volg het actuele nieuws op ons liveblog

Tsipras acht een akkoord op de top mogelijk als "alle partijen dat willen.'' De Europeanen willen een verenigd, geen verdeeld Europa, zei hij.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei zondag dat Duitsland geen akkoord wil over Griekenland tegen elke prijs. 

Ze sprak over een extreem moeilijke situatie. Aan de ene kant is de economische situatie in Griekenland verslechterd. Aan de andere kant is elk vertrouwen in de Grieken verloren gegaan, zo benadrukte ze. Zij verwacht "hard overleg''.

De voordelen voor een akkoord over financiële steun moeten opwegen tegen de nadelen, zei Merkel. Het belangrijkste is namelijk verloren: vertrouwen, zei zij.

Volgens premier Mark Rutte is het accepteren van de hervormingen en besparingen voor Griekenland "de enige weg naar hulp".

Eurogroep

Eerder op zondag kwam de Eurogroep bij elkaar. Is de steunaanvraag van Griekenland geloofwaardig, voldoende onderbouwd en haalt het de economie uit het slop om daadwerkelijk te gaan praten over een derde leningenpakket? Op die vraag moest de Eurogroep antwoord geven.

De Eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de eurolanden, overlegt hier al sinds zaterdag over.

Volgens Reuters is de conclusie van de groep dat de huidige hervormingsvoorstellen van Griekenland niet ver genoeg gaan. Een verklaring van de Eurogroep wordt spoedig verwacht. Merkel liet voor aanvang van overleg met de Euroleiders al doorschemeren dat de Eurogroep niet tot een overeenkomst is gekomen.

'Time out'

Om in aanmerking te komen voor aanvullende financiële steun zou de Griekse regering eerst met aanvullende hervormingen moeten instemmen. In dat nieuwe eisenpakket is naar verluidt ook het tijdelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone opgenomen, op verzoek van Duitse minister van Financiën: Wolfgang Schäuble.

Schäuble wil betere voorstellen en stelt voor dat de Grieken voor vijftig miljard euro staatsbezittingen verkopen. Anders is een 'time out' uit de eurozone de tweede optie, tijd waarbinnen Griekenland zijn schuldenberg kan aanpakken.

Het land zou wel lid blijven van de EU en op "groeibevorderende, humanitaire en technische" ondersteuning kunnen rekenen.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, noemde het voorstel van Schäuble een "catastrofe voor Europa" als het uitgevoerd zou worden. Het zou onder meer kunnen zorgen voor een conflict tussen Duitsland en Frankrijk.

Sterk verdeeld

De negentien eurolanden zijn nog altijd sterk verdeeld over de aanpak van de crisis in Griekenland. Dat bleek zondagochtend opnieuw, voorafgaand aan het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep), nadat zij hun vergadering zaterdag opschorten zonder resultaat. Pessimisme voert de boventoon.

EU-president Donald Tusk maakte dat zondagochtend via Twitter bekend dat de top van de voltallige Europese Raad, van alle regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen, niet doorgaat. De vergadering was om 18.00 uur gepland.

In de ochtend, rond 11.00 uur, praatten eerst de ministers van Financiën van de eurozone (de Eurogroep) over Griekenland. Om 16.00 uur wordt het stokje doorgegeven aan negentien leiders van eurolanden die "net zolang zullen praten tot er een conclusie is."

Eurogroep

Zaterdag werd in Brussel al tot middernacht vergaderd door de Eurogroep. Toen bleek dat de landen van de eurozone ernstige twijfel hebben over het Griekse verzoek om noodsteun en de ministers vrezen dat de beloofde hervormingen niet genoeg zullen zijn en niet op tijd doorgevoerd zullen worden.

In het algemeen komt het erop neer dat het land met meer en betere voorstellen zal moeten komen voordat de ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep) het licht op groen willen zetten.

"De grote problemen op tafel zijn nog niet opgelost", zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdagnacht na afloop van het overleg. Dijsselbloem sprak over een "zeker moeilijke vergadering".

Volgens Dijsselbloem zijn de voorgestelde hervormingen en bezuinigingen uitvoerig besproken. Maar de conclusie na zeker acht uur vergaderen was dat er nog geen overeenstemming is.

Positief

De Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben al een positieve beoordeling gegeven van de bezuinigingsplannen die Tsipras donderdag heeft ingediend.

Nu is het aan de Eurogroep om hierin mee te gaan.

Banken

De restricties in de Griekse bankensector blijven ondertussen nog zeker twee maanden van kracht. Dat zei de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis zaterdag op de Griekse televisie.

Volgens Stathakis kunnen de banken volgende week weer open, als Griekenland er dit weekeinde in slaagt een akkoord te bereiken met de andere eurolanden.

De beperking van de hoeveelheid geld die kan worden opgenomen en de restricties in het kapitaalverkeer met het buitenland blijven de komende maanden echter hoe dan ook van kracht, zei hij.