Grieks parlement akkoord met besparingsvoorstel premier Tsipras

Het Griekse parlement heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag ingestemd met het besparingsplan van premier Alexis Tsipras.

In ruil voor allerlei bezuinigingen hoopt het land te kunnen onderhandelen over een nieuw noodsteunpakket van tientallen miljarden euro's.

Volgens de uitgelekte plannen verdwijnt onder meer het gunstige btw-tarief voor Griekse eilanden, gaan allerlei belastingen omhoog, wordt het pensioenstelsel hervormd en gaat het budget voor Defensie met 300 miljoen euro omlaag.

Volgens Griekse media kan Tsipras met al die bezuinigingen en hervormingen zo'n 10 tot 12 miljard euro bij elkaar kan sprokkelen. In ruil daarvoor wil Athene financiële steun die in totaal 74 miljard euro zou behelzen. Eerder spraken Griekse media nog van 53,5 miljard euro.

Vrijdag liet een woordvoerder van de regeringspartij van Tsipras, Syriza, al weten dat een meerderheid van het parlement het voorstel steunt, mede omdat de grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie, aangaf het voorstel te steunen. Uiteindelijk hebben 251 van de 300 volksvertegenwoordigers 'ja' gestemd.

Sterk mandaat

Premier Tsipras vindt dat Griekenland nu een sterk mandaat heeft om de onderhandelingen met de internationale geldschieters voor nieuwe noodsteun af te ronden.

Hij ging niet in op het feit dat bij de stemming voor het besparingsplan leden van zijn eigen partij, Syriza, geen steun gaven. "De prioriteit is nu om te zorgen voor een positieve uitkomst van de onderhandelingen. Al het andere komt daarna wel."

Positief

De Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben een positief oordeel gegeven over het plan waarmee Athene hoopt op een nieuw noodsteunpakket. Dat meldt een ingewijde vrijdag, aldus persbureau Reuters.

De instituties, die ook wel de trojka worden genoemd, hebben de voorstellen op verzoek van het Europese noodfonds ESM doorberekend. Volgens de kredietverstrekkers vormt het besparingsplan, dat onder meer verhogingen van de btw en hervormen van de pensioenen behelst, "een basis voor onderhandelingen".

Video: Grieks parlement stemt in met besparingsplan

Eurogroep

Zaterdag vergadert de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, over het voorstel met hervormingen en bezuinigingen dat de Grieken hebben ingediend. De eurogroep zal geen akkoord over een daadwerkelijke deal sluiten, maar kan wel het licht op groen zetten voor onderhandelingen over een nieuw steunpakket.

Ondanks deze procedurele stappen is deze vergadering cruciaal. De geldschieters hebben Griekenland tot en met zondag de tijd gegeven om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Komt die er niet, dan is de kans zeer groot dat Griekenland de eurozone moet verlaten.

De regeringsleiders van de negentien eurolanden komen zondag bij elkaar voor een extra eurotop om de situatie te bespreken.

Lees meer over:
Tip de redactie