Het Griekse parlement is vrijdagavond iets na elven begonnen met het debat over het besparingsplan dat premier Alexis Tsipras donderdag heeft ingediend bij de eurogroep. 

Naar verwachting zal er in de loop van de nacht over het plan worden gestemd.

Een woordvoerder van de regeringspartij Syriza liet eerder vrijdag weten dat een meerderheid van het parlement het voorstel steunt.

Tsipras sprak het parlement toe. Hij zei onder meer dat de regering is gedwongen maatregelen te nemen die niet in het verkiezingsprogramma stonden.

'Niet breken'

Ook zei hij dat de Grieken hem met het referendum van vorige week "niet het mandaat hebben gegeven om te breken met Europa".

De Griekse premier noemde het voorstel dat hij naar de eurogroep heeft gestuurd "moeilijk" maar zei ook dat het op verschillende punten beter is dan een eerder hervormingsvoorstel dat als laatste mogelijkheid aan Griekenland werd gepresenteerd.

De nieuwe minister van Financiën, Euklides Tsakalotos, nam ook het woord. Hij zei dat als er maandag niks is veranderd, "we een enorm probleem hebben".

Positief

De Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben een positief oordeel gegeven over het plan waarmee Athene hoopt op een nieuw noodsteunpakket. Dat meldt een ingewijde vrijdag, aldus persbureau Reuters.

Het noodsteunverzoek zou circa 74 miljard euro behelzen. Eerder werd nog gesproken over 53 miljard euro.

Trojka

De instituties, die ook wel de trojka worden genoemd, hebben de voorstellen op verzoek van het Europese noodfonds ESM doorberekend. Volgens de kredietverstrekkers vormt het besparingsplan, dat onder meer verhogingen van de btw en hervormen van de pensioenen behelst, "een basis voor onderhandelingen".

Zaterdag vergadert de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, over het voorstel met hervormingen en bezuinigingen dat de Grieken hebben ingediend. De regeringsleiders van de negentien eurolanden komen zondag bij elkaar voor een extra eurotop om de situatie te bespreken.

Boze Grieken

Duizenden boze Grieken hebben vrijdagavond bij het parlementsgebouw geprotesteerd tegen het besparingsplan dat Alexis Tsipras donderdag heeft ingediend bij de eurogroep.

Volgens de BBC waren de demonstranten aanhangers van de Griekse communistische partij KKE.