BAGDAD - Zeker 47 mensen zijn dinsdag omgekomen door een aanslag met een autobom bij een politiebureau in Bagdad. Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Gezondheid gemeld. Door de aanslag raakten 114 personen gewond. De woordvoerder zei dat de meeste slachtoffers burgers zijn.

Overal in de buurt van de ontplofte auto lagen lichaamsdelen, meldden getuigen. Een cameraman van het Britse persbureau Reuters liet weten dat hij in een lijkenhuis van een ziekenhuis twintig lichamen had gezien.

De explosie had plaats in de buurt van de Haifa-straat, waar zondag zwaar werd gevochten tussen Iraakse rebellen en Amerikaanse militairen. Bij die gevechten vielen zeker dertien doden. Het gebied geldt als een bolwerk van Iraakse opstandelingen.

Vuurgevecht

Twaalf Iraakse politiemensen en een burger werden dinsdag gedood door een aanslag in de stad Baquba, ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van Bagdad. Politiechef van Baquba al-Azawi zei dat mannen het vuur openden op de politiefunctionarissen die in een busje reden.

Militairen

In de nacht van maandag op dinsdag kwamen in Bagdad twee Amerikaanse militairen om door een aanslag. Een bom ontplofte toen hun patrouille passeerde. In de stad Hilla ten zuiden van Bagdad schoten onbekenden maandagavond drie Irakezen dood. De mannen zouden met de Amerikanen hebben samengewerkt.

Franse journalisten

De onrustige situatie in Irak maakt het voor de Franse autoriteiten steeds moeilijker twee gegijzelde Franse journalisten vrij te krijgen. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken De Villepin is zijn regering "ieder uur, dag in dag uit" bezig met het lot van de twee journalisten.

Over het lot van de twee Italiaanse medewerksters van een hulporganisatie, die vorige week samen met twee Iraakse collega's werden ontvoerd, is nog steeds niets bekend. De islamitische groepering die zegt achter de ontvoering te zitten, stelde Italië zondag een ultimatum. Als de regering-Berlusconi niet binnen 24 uur zijn troepen uit Irak zou terugtrekken, zouden Simona Pari en Simona Torretta worden onthoofd, kondigde de groep Islamitische Jihad in Irak op een islamitische website aan.

Ontvoeringen

Een islamitische groepering in Irak claimde maandag twee Australiërs en twee Oost-Aziaten te hebben ontvoerd. Het zou gaan om medewerkers van particuliere beveiligingsbedrijven. De gijzelnemers dreigden de Australiërs te doden als Canberra niet binnen een dag bekendmaakt zijn ongeveer 850 militairen uit Irak te zullen terugtrekken. De Australische premier Howard liet dinsdag weten dat zijn regering geenszins van plan is om op de eis van de gijzelnemers in te gaan.

Volgens een islamitische website is een Turkse gijzelaar, een vrachtwagenchauffeur, door zijn ontvoerders gedood. Turkse media meldden maandag dat er video-opnamen zijn verspreid van de executie, die al op 17 augustus zou zijn gepleegd, drie dagen na de verdwijning van de man.

Bombardementen

Turkije heeft maandag gedreigd de samenwerking met de Verenigde Staten in Irak te verbreken als de Amerikanen hun bombardementen op de Turkstalige stad Tall Afar in het noorden van Irak voortzetten. De VS verdedigen de beschietingen, omdat zich in Tall Afar buitenlandse strijders zouden schuilhouden. De Turkse regering in Ankara vreest dat de Turkstalige Turkmenen in de stad het slachtoffer van de aanvallen worden.

The Guardian

De Britse krant The Guardian berichtte in de dinsdageditie dat de Amerikanen zich niet alleen in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad schuldig hebben gemaakt aan martelingen. Ook in de noordelijke stad Mosul zouden gevangenen zijn mishandeld en seksueel vernederd. The Guardian baseert zich op twee verklaringen van Iraakse gevangenen uit Mosul, onder wie een advocaat.

De gevangenen zouden zijn geslagen en ook moesten zij zich geheel uitkleden. Bovendien werden zij bedreigd met seksuele mishandeling en werden ze gedwongen naar keiharde westerse muziek te luisteren. Een getuige zag in de gevangenis van Mosul een jongen van veertien jaar die uit zijn anus bloedde. Volgens de Amerikaanse bewakers was daar een metalen voorwerp in gestoken. Advocaten hebben het Amerikaanse en het Britse ministerie van Defensie om opheldering gevraagd. Zij willen dat er een officieel onderzoek komt.