TOKIO - Een Japanner die in 2001 in een basisschool in het Japanse Ikeda een bloedbad aanrichtte, is dinsdag geëxecuteerd. Dit heeft het Japanse persbureau Kyodo van welingelichte bronnen vernomen.

Mamora Takuma (40) stak in juni 2001 met een groot mes lukraak 21 kinderen en twee leraren neer. Door de moordpartij, die in Japan een grote schok teweegbracht, kwamen uiteindelijk acht kinderen om het leven, zeven meisjes en een jongen.

Woede

De terdoodveroordeling in augustus vorig jaar was in overeenstemming met de straf die het openbaar ministerie had geëist. Takuma wilde volgens de aanklagers zijn woede over de samenleving afreageren door zoveel mogelijk kinderen te doden.

De Japanner, die tijdens het proces schuld bekende, had al een lange geschiedenis in psychiatrische inrichtingen. Hij was schizofreen. Takuma verklaarde na zijn arrestatie tegenover de politie dat hij bewust een school in een sjieke buurt had uitgezocht, omdat hij zo zeker wist dat hij tot de dood zou worden veroordeeld.

Takuma is opgehangen. Daarnaast is dinsdag ook een gangster opgehangen die in 1988 drie andere criminelen had vermoord. Het is de eerste keer dit jaar dat in Japan de doodstraf ten uitvoer wordt gelegd.