UTRECHT - Een verwarmingsmonteur uit Breukelen kreeg zondag de verrassing van zijn leven toen zijn bronzen beeldje, ooit voor 350 euro gekocht, 60.000 euro waard bleek te zijn. Het kunstwerk, dat in de schuur stond omdat zijn ouders het niet mooi vonden, is een topstuk van de Zwitserse beeldhouwer Gustave Buchet (1888-1963).

Dat bleek zondag tijdens opnames van De Utrechtse Schatkamer, een tv-programma van de regionale omroep RTV Utrecht. Het beeld van 1 meter breed dateert uit de periode 1917 tot 1920 en stelt een steenhouwer voor die een stuk marmer verplaatst.

De monteur had het beeld zien staan toen hij bij de vorige eigenaar een verwarmingsketel plaatste. Hij was direct zeer onder de indruk en tot zijn verrassing mocht hij het beeld kopen omdat de eigenaar het te groot en eigenlijk niet mooi vond.

De monteur betaalde 350 euro maar mocht het van zijn ouders niet in huis zetten. Zodoende belandde het kunstwerk in een schuurtje, aldus RTV Utrecht. Pas nu de werkelijke waarde van het beeld duidelijk is, heeft de Buchet een plaats in de woning gekregen.