DEN HAAG - De Nederlandse Antillen hoeven tenminste 48 miljoen euro schuld niet terug te betalen aan Nederland. Dat heeft minister De Graaf (Koninkrijksrelaties) afgesproken met premier Ys van de Antillen. De Antillen krijgen verder nog voor minstens 27,5 miljoen euro steun.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de bedragen maandag naar buiten gebracht. Anderhalve week geleden had Ys al verteld dat de afspraken waren gemaakt, zonder daarbij op de details in te gaan.

De 27,5 miljoen gaan ondermeer naar een plan om jongeren tussen de 16 en 24 zonder baan verplicht sociale vorming te laten doen. Dat kan bestaan uit vrijwilligerswerk of een opleiding. Ook komen de kosten van een armoedeanalyse voor rekening van Nederland en gaat er geld naar een programma voor integrale wijkaanpak.

Verder gaat een deskundige van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie de Antillen helpen bij een plan om snel en goedkoop het aantal cellen uit te breiden. Om de criminaliteit te bestrijden, komt er ook een onderzoek naar gemeenschappelijke grenscontroleteams op de luchthavens van Curaçao, Bonaire en Sint Maarten, wordt het Nederlandse recherchesamenwerkingsteam RST breder ingezet en komt er een keten van walradars.

De kwijtschelding van de 48 miljoen euro schuld is mogelijk nog maar een begin. Nederland is namelijk ook bereid te praten over de resterende pakweg 150 miljoen schuld.