AMSTERDAM - Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil het verbod op de bouw van windparken in de Noordzee nog voor het einde van dit jaar opheffen. De bewindsman kondigde dit maandag aan op een bijeenkomst over duurzame energie in Amsterdam.

Brinkhorst wil op die manier deze vorm van duurzame energieopwekking een nieuwe impuls geven, aldus een woordvoerder van Economische Zaken in een toelichting. Hij zal samen met staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat binnenkort het kabinet een voorstel doen.

Vergunningen

In de afgelopen periode zijn er vergunningen gegeven voor de aanleg van twee windparken in de Noordzee, een voor de kust van Egmond aan Zee en een voor de kust van IJmuiden. Die moeten nog worden gebouwd.

Voor nieuwe projecten gold een zogenoemd moratorium, in afwachting van nieuwe wetgeving. Brinkhorst vindt dat te lang duren en wil daarom van dit tijdelijk verbod af, zodat nieuwe aanvragen voor vergunningen weer in behandeling kunnen worden genomen.

2020

Als doelstelling geldt al enige tijd dat in het jaar 2020 op zee een opgesteld vermogen van 6000 megawatt aan windmolens in zee staat. Die hoeveelheid is goed voor de jaarlijkse stroombehoefte van circa zes miljoen huishoudens.

De twee 'zeeparken' voor de kust van Egmond en IJmuiden hebben samen een vermogen van 220 megawatt. Op het land staan inmiddels windmolens met een gezamenlijk vermogen van 1000 megawatt. Binnen een aantal jaren moet dat zijn uitgebreid naar 1500 megawatt.

Belangstelling

Volgens de woordvoerder van Economische Zaken hebben consortia al belangstelling getoond voor de bouw van nieuwe windparken in de Noordzee. EnergieNed, de brancheorganisatie van energiebedrijven in Nederland, reageerde positief op het plan van Brinkhorst. "Hoe meer duurzaam vermogen, hoe beter", zei een woordvoerder.