HAARLEM - Twee van de drie Gambiaanse vrouwen die de 65-jarige W. de W. uit Overveen hebben beschuldigd van verkrachting, hebben hun aanklacht vorige week ingetrokken. Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Haarlem.

De W. zit al bijna een jaar in voorarrest. Hij had jarenlang een Nederlands pension in Gambia. Volgens justitie heeft de man daar vrouwen misbruikt. De Nederlander werd oktober vorig jaar opgepakt. Twee van de vermeende slachtoffers zijn vorige week in Gambia door de rechter-commissaris gehoord. Na eerst bij hun beschuldigingen te zijn gebleven, kwamen de vrouwen daar later weer op terug.

Vraagtekens

Officier van justitie M. Oudendijk zette daar haar vraagtekens bij. Volgens haar heeft een van de vrouwen dit gedaan, omdat ze de zaak meer dan zat is. Advocaat B. van der Goen stelde echter dat beide vrouwen hebben toegegeven dat zij leugens hebben verteld.

De W. wordt nu alleen nog aangeklaagd door een Gambiaanse vrouw, die inmiddels in Zweden woont. De Nederlander zegt onschuldig te zijn. De vrouw zou geld hebben gekregen voor een valse aangifte en zijn aangezet door een Gambiaan, met wie de verdachte een zakelijk conflict had.

Verdediging

Advocaat Van der Goen hield maandag opnieuw een uitvoerig betoog om zijn cliënt op vrije voeten te krijgen. Vorige keer wees de rechtbank dat nog af om te voorkomen dat De W. getuigen in Gambia zou kunnen beïnvloeden. De rechtbank beslist uiterlijk vrijdag of De W. inderdaad vrijkomt. De strafzaak wordt 23 november inhoudelijk behandeld.

Ombudsman

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft de zaak intussen overgedragen aan officier Oudendijk. De verdediging had tegen de vorige zaaksofficier een aanklacht ingediend naar aanleiding van uitspraken van haar in het blad Opportuun, het huisorgaan van het OM. Volgens Van der Goen is die klacht inmiddels door het OM afgewezen. De advocaat is daarop naar de Ombudsman gestapt.

Volgens de Haarlemse persofficier Hartjes is besloten de zaak aan een andere officier over te dragen, omdat de verdachte en zijn advocaat wel heel erg op de persoon gingen spelen. "Het OM is één en ondeelbaar. Het maakt ons echt niet uit wie die toga aantrekt."