WENEN - Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) komt in november met een rapport over illegale nucleaire activiteiten van Zuid-Korea. Dat heeft het hoofd van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, Mohammed el-Baradei, maandag tijdens een IAEA-bijeenkomst in Wenen gezegd.

Volgens el-Baradei heeft Zuid-Korea nagelaten de IAEA in te lichten over zijn programma voor het verrijken van uranium en het splitsen van plutonium. Seoul is verplicht de IAEA in te lichten over dergelijke activiteiten door het zogenoemde Safeguards Agreement, een onderdeel van het non-proliferatieverdrag dat Zuid-Korea heeft ondertekend.

De Zuid-Koreaanse ambassadeur bij de VN in Wenen, Cho Chang Beom, heeft in een reactie gezegd dat wetenschappers in het verleden op eigen houtje nucleair onderzoek hebben gedaan zonder de regering in te lichten. Het uranium dat door hen werd opgewerkt zou bijna zuiver genoeg zijn geweest om een atoomwapen mee te maken. Cho benadrukte dat Seoul de IAEA de laatste jaren volledig heeft ingelicht over wat hij "ongelukkige wetenschappelijke experimenten" noemde.

Dat staat haaks op verklaringen van diplomaten bij de IAEA die zeggen dat Zuid-Korea mogelijk informatie heeft achtergehouden.