MOSKOU - De Russische president Poetin wil een "radicale" hervorming doorvoeren van de machtsstructuur in de Russische regio's. Poetin zei dat maandag tijdens een bijeenkomst van zijn ministers en de leiders van de 89 republieken en regio's. De president liet onder meer weten dat de lokale parlementen de leiders van de regio's zullen kunnen kiezen, maar uitsluitend op voordracht van het staatshoofd. Nu wordt het hoofd van de lokale regering nog door de bevolking gekozen.

Meer in het algemeen verklaarde Poetin dat "terroristen er naar streven het land uiteen te laten vallen". Daarom vereist de strijd tegen het terrorisme een hechtere "nationale eenheid". Ook vindt de president dat "de machtsstructuren moeten worden versterkt" en het vertrouwen van de bevolking in de autoriteiten moet worden vergroot.

Kremlin

De zitting in het Kremlin werd gehouden naar aanleiding van de dramatische gijzeling in het Noord-Ossetische Beslan, waarbij begin september meer dan driehonderd mensen om het leven kwamen. Volgens de president is het noodzakelijk "nu op te treden". Ook wil Poetin het beleid op de noordelijke Kaukasus radicaal hervormen. Hij repte van de slechte economische situatie in het gebied en de hoge werkloosheid.

Kiesstelsel

De president sprak zich verder uit voor de invoering van een volledig direct kiesstelsel, waarbij de afgevaardigden voor het nationale parlement uitsluitend via partijlijsten worden gekozen. Nu geldt er in Rusland nog een systeem waarbij een deel van de parlementszetels via het districtenstelel wordt gekozen.