ROTTERDAM - De aanhoudingen van verdachten van terrorisme waar minister Donner van Justitie het zondag over had, betreffen vier mannen. De vermeende terroristen zijn volgens advocaat J. Taekema vrijdag 30 juli al in Rotterdam opgepakt en zitten nog in voorarrest.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Taekema verdedigt een van de verdachten. Volgens hem vermoedt het Openbaar Ministerie (OM) dat de mannen bezig waren met het voorbereiden van moord, brandstichting en het teweegbrengen van een ontploffing. Ook zou er sprake zijn van verboden wapenbezit. Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM wil nog niet op de zaak ingaan, maar de informatie van Taekema wordt binnen justitie bevestigd.

Donner

Donner zei zondag dat de politie meer mensen heeft aangehouden in verband met mogelijke terroristische aanslagen op doelen zoals Schiphol en de Tweede Kamer. Hij wilde daar verder geen informatie over geven. Het landelijk parket wilde daar ook niet op ingaan.

Verdenkingen

Eind juni is voor dezelfde soort verdenkingen een 18-jarige jongeman van Marokkaanse afkomst opgepakt. Daarna is de bewaking verscherpt rond een aantal objecten zoals het ministerie van Defensie in Den Haag en het hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam. Het ministerie van Justitie liet zondag wel weten dat er geen direct verband is tussen de zaak waar Donner het over had en de 18-jarige verdachte.

Feitenmateriaal

Taekema vindt dat justitie de zaak zwaarder aanzet dan de resultaten in dit onderzoek 'Hanoi' volgens hem rechtvaardigen. "Het feitenmateriaal rechtvaardigt voor mijn cliënt niet om in voorlopige hechtenis te blijven", stelt de raadsman vast.

Er is volgens hem sprake van video-opnamen die twee medeverdachten hebben gemaakt. Taekema heeft die nog niet mogen bekijken. "Enkel de twee verdachten zelf en het Openbaar Ministerie en de politie hebben deze opnamen gezien. Evenmin hebben de rechters die over de verlenging van het voorarrest moesten oordelen, zelf kunnen vaststellen of de opnamen als verdacht kunnen worden bestempeld."

Vuurwapen

De advocaat weet verder dat de politie in de woning van een van de verdachten een automatisch vuurwapen heeft gevonden. In de woning van een andere verdachte werd "videomateriaal aangetroffen dat vragen oproept". "Een relatie tussen deze voorwerpen en mijn cliënt ontbreekt", benadrukt Taekema. "De contacten met de medeverdachten, een weergave van een telefoongesprek dat je op verschillende manieren kan interpreteren en een oude raptekst vormen vooralsnog de enige verdenking tegen mijn cliënt."

Taekema vermoedt dat het OM zelf bewust heeft gewacht met de bekendmaking van de aanhoudingen, juist omdat het "vooralsnog geen sterke zaak is en betwijfelt mag worden of er meer belastende gegevens worden vergaard". Taekema: "Met openbaarmaking door minister Donner lijkt er echter geen weg meer terug voor het Openbaar Ministerie."