Griekenland zal de leningen van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die dinsdag afgelost moeten worden niet betalen. 

Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering maandag gezegd.

De leningen moeten dinsdag om middernacht Washington-tijd worden afgelost. Dat is woensdagochtend 06.00 uur Nederlandse tijd. Het IMF heeft eerder al aangegeven dat er geen sprake zal zijn van een verlenging van de deadline of een uitstelperiode. Als de leningen niet op tijd worden afbetaald, zal Griekenland bij het IMF formeel in gebreke blijven bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen.

Er waren al grote twijfels of Athene wel de financiële middelen heeft om de leningen aan het IMF af te lossen. IMF-directeur Christine Lagarde heeft aangegeven dat ze hoopte dat de Grieken wel over de brug zouden komen met het geld.

Andere landen die momenteel in gebreke zijn bij het nakomen van hun financiële verplichtingen aan het IMF zijn Sudan, Somalië en Zimbabwe.

Witte Huis

Het Witte Huis liet maandag weten dat Griekenland zijn verplichtingen aan het IMF moet nakomen en dat alle partijen er belang bij hebben een oplossing te vinden voor de Griekse crisis. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Franse collega François Hollande hadden maandag telefonisch overleg over Griekenland.

Dinsdagavond om middernacht verloopt ook het miljardenpakket waarmee de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF) Griekenland de afgelopen jaren overeind hebben gehouden. Nog gereserveerd geld, onder meer voor de Griekse bankensector, komt dan te vervallen en Griekenland moet dan financieel op eigen benen staan.

Wanbetaler

Het IMF heeft eerder al aangegeven dat er geen sprake zal zijn van een verlenging van de deadline of een uitstelperiode. Als de leningen niet op tijd worden afbetaald, zal Griekenland bij het IMF formeel te boek staan als wanbetaler.

Er waren al grote twijfels of Athene wel de financiële middelen heeft om de leningen aan het IMF af te lossen. IMF-directeur Christine Lagarde zei eerder dat ze hoopte dat de Grieken over de brug zouden komen met het geld.

Grexit

Eerder op maandag liet Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem nog weten dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone nog te vermijden is. "Er is nog veel denkbaar. Ik blijf zeggen dat de deur bij ons nog open staat, hoewel de mogelijkheid en tijd wel heel beperkt zijn", aldus Dijsselbloem.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei zich verraden te voelen door de Griekse regering. Hij roept het Griekse volk op voor het reddingspakket van de geldschieters te stemmen. Het Griekse volk mag zich daar aanstaande zondag over uitspreken.

Volg ook ons liveblog over de Griekse schuldenkwestie

Afgebroken

Zaterdag zijn de onderhandelingen tussen Griekenland en de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) voortijdig afgebroken. De partijen werden het niet eens over een reddingsplan.

Eerder werd al bekend dat de Griekse regering het Griekse volk per referendum wil laten stemmen over het voorstel van de geldschieters. De Griekse minister van Binnenlandse Zaken en premier Alexis Tsipras hebben daarbij een negatief stemadvies gegeven.

Ondertussen loopt het huidige steunprogramma voor Griekenland dinsdag om middernacht af. Tot en met het referendum moet Griekenland het zonder verdere steun doen.