HAVANA - De door het Amerikaanse National Hurricane Center als 'zeer gevaarlijk' omschreven orkaan Ivan nadert Cuba. Het oog van de in de gevaarlijkste klasse ingedeelde orkaan wordt daar aan het begin van de avond verwacht (tegen middernacht onze tijd).

Bekijk video: Modem/ Breedband


Zo'n 12.000 inwoners en toeristen zijn geëvacueerd

Ivan neemt volgens de Amerikaanse deskundigen weer in sterkte toe na een lichte afzwakking tot categorie 4 ter hoogte van de Kaaimaneilanden. Hij zal Cuba treffen met windsnelheden van meer dan 270 kilometer per uur, met uitschieters tot bijna 300 kilometer per uur, is de verwachting.

Yucatan

Na Cuba zal Ivan langs de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan scheren, waar voor de badplaatsen aan de noordkant en voor het eiland Cozumel een stormwaarschuwing is afgekondigd. Er zijn al 12.000 inwoners en toeristen geëvacueerd van het Isla Mujeres ten noorden van Cancun.


Na Cuba zal Ivan langs de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan scheren

Een overzicht over wat Ivan op de Kaaimaneilanden heeft aangericht, is er nog niet. Er zijn wel berichten over enorme materiële schade. Grote gebieden zouden onder water staan. Gouverneur Bruce Dinwiddy zei maandag dat duizenden mensen dakloos zijn geworden en dat ook belangrijke regeringsgebouwen zijn getroffen. Hij omschreef de schade als "zeer, zeer ernstig en wijdverspreid". Over slachtoffers is nog niets bekend.

Cuba

Op Cuba zijn 1,3 miljoen mensen geëvacueerd uit de gebieden waar de verwachte schade het grootst zal zijn. De autoriteiten maken zich vooral zorgen over de historische binnenstad van Havana, waar 60 procent van de woningen in zo'n slechte staat verkeert dat zij de klappen van de storm waarschijnlijk niet kunnen doorstaan. Het vliegverkeer is zondag al stilgelegd.

Ten oosten van waar Ivan aan land komt, verwachten meteorlogen een stormvloed van meer dan zes meter hoog. De orkaandeskundigen uit Miami meldden overigens dat zij niet uitsluiten dat de koers van Ivan nog kan opschuiven ten opzichte van de voorspellingen. Dat zou kunnen betekenen dat het oog van de orkaan dichter bij Yucatan komt dan bij Cuba.

Florida

Ook in Florida moeten mensen hun woningen verlaten. Het gaat vooral om inwoners van de Keys, die in stacaravans wonen. De kans is aanwezig dat Ivan de Amerikaanse staat relatief met rust laat, maar de autoriteiten blijven toch graag aan de voorzichtige kant als het gaat om maatregelen.

Tot dusver heeft Ivan in het Caribisch gebied zeker 55 mensenlevens geëist. De meeste doden vielen op het eiland Grenada: 35. In de hoofdstad Saint George is 90 procent van alle huizen verwoest of zwaar beschadigd.