Prinses Máxima had niet gedronken toen ze vorig jaar een ongeluk kreeg bij Huis ten Bosch. Dat heeft ze vrijdagochtend onder ede verklaard voor de rechter-commissaris in Den Haag. Volgens haar wees een blaastest uit dat ze niet onder invloed van alcohol verkeerde. Twee agenten die ook een getuigenis aflegden, bevestigden dat.

Verder zei Máxima dat ze schrok door de aanrijding en meteen haar voet van het gaspedaal haalde. Ze verklaarde dat ze naar het slachtoffer toe wilde lopen. De beveiliging raadde haar dat wegens veiligheidsredenen af, aldus Máxima tijdens het voorlopig getuigenverhoor.

Máxima botste met G. van der Bent, vleeshandelaar uit Wassenaar. Hij heeft de prinses laten oproepen voor het getuigenverhoor. De vleeshandelaar brak zijn been door het ongeval op 18 oktober vorig jaar. Hij meent dat de prinses hem voorrang had moeten geven en eist schadevergoeding. Mogelijk kan zijn raadsman, H. Loonstein, de informatie gebruiken in een bodemprocedure voor zo'n vergoeding.

Overigens was Van der Bent erg verbaasd toen de politie hem de dag na het ongeluk vertelde dat hij een aanrijding met Máxima had gehad. Hij verkeerde in de veronderstelling dat hij een botsing had gehad met een blonde man, zo vertelde hij vrijdag.

Slecht zicht

Op verzoek van de rechter-commissaris herhaalde Máxima wat ze eerder al aan de politie vertelde: dat ze naar links en rechts keek, voordat het ongeval gebeurde. Ook zei ze dat ze aan haar linkerkant slecht zicht had door enkele grote struiken. "Ik kon het helemaal niet goed zien", aldus de prinses. "Om zicht te krijgen reed ik een stukje naar voren. Toen zag ik de auto en gebeurde het ongeluk."

Het verhoor van de prinses begon overigens later dan gepland. De advocaat van Van der Bent wilde bij nader inzien toch liever eerst een van de beveiligingsbeambten horen. De rechter-commissaris stemde in met dit verzoek. Het verhoor, waarbij ook kroonprins Willem-Alexander en het hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst E. Brouwers aanwezig waren, duurde een klein uur.

Blaastest

Tijdens het verhoor vertelde Máxima dat ze zich erover had verbaasd dat de politie zich pas rond 21.00 uur op het paleis meldde om haar verklaring vast te leggen. Ze had verwacht dat ze eerder zou worden gehoord. De politie liet haar toen ook een blaastest doen.

Máxima zei desgevraagd dat ze de hele dag geen alcohol of medicijnen had gebruikt. Ook liet ze weten dat ze sinds juli 2001 een Nederlands rijbewijs heeft. Van de enkelbreuk die ze eerder dat jaar had opgelopen, had ze al geruime tijd voor het ongeval geen last meer.

De rechter-commissaris hoorde verder nog de twee politieagenten die Máxima's verklaring hebben afgenomen. Zij verklaarden allebei dat de blaastest die de prinses deed, negatief was. Verder heeft de prinses volgens hen haar uitgewerkte verklaring nooit ondertekend.

Advocaat Loonstein was tevreden met de informatie die vrijdag is losgekomen. Toch heeft hij nog wel een paar wensen: hij denkt erover mensen van de technische recherche te laten getuigen, onder meer over de staat waarin de auto's van Máxima en Van der Bent waren. Het liefst zou hij de fietser willen opsporen die tijdens het ongeval langsreed en er volgens hem foto's van heeft gemaakt. "Dat zou mijn kroongetuige zijn", aldus Loonstein.

/NIEUWSMáxima wijst schuld aan ongeluk af