HONGKONG - Bij de verkiezingen zondag voor een nieuwe volksvertegenwoordiging in HongKong lijken zowel de hervormingsgezinde kandidaten als de pro-Peking-kandidaten winst te hebben geboekt.

Uit peilingen direct na het sluiten van de stembureaus blijkt dat de 'democraten' op drie tot vier zetels winst staan in vergelijking met de zeventien zetels die vier jaar geleden werden behaald. Van te voren was gehoopt op minimaal vijf zetels erbij. De kandidaten die door Peking worden gesteund, boeken een tot twee zetels winst en komen waarschijnlijk met negen zetels in de zogenoemde wetgevende raad. Dat is een beter resultaat dan verwacht.

De belangrijkste hervormingsgezinde kandidaat reageerde zondag teleurgesteld op de voorlopige resultaten. "Ik ben er niet blij mee'', zo zei Martin Lee. Maandag worden de officiële resultaten verwacht.

HRW

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zondag gezegd dat er is gesjoemeld bij de verkiezingen. Zo zouden een aantal stembureaus anderhalf uur te vroeg zijn gesloten. Ook hebben waarnemers van HRW geconstateerd dat een aantal verzegelde stembussen onrechtmatig is geopend.

Ongeveer 3,2 miljoen inwoners mochten zondag hun stem uitbrengen. Zij konden slechts beslissen over de helft van de bezetting van de zestig zetels in het parlement. De andere helft is voor kandidaten die door de zakelijke elite van Hongkong zijn aangewezen en altijd pro-Peking zijn.

De voormalige Britse kroonkolonie hoort sinds 1997 bij China. De communistische partij in Peking is er de werkelijke baas, maar het zeer kapitalistische Hongkong heeft een hoge mate van autonomie.