ROTTERDAM - Een meerderheid van PvdA en CDA in de Tweede Kamer zint op een strengere aanpak van graffiti. De twee fracties denken aan statiegeld op spuitbussen met graffitiverf en een identificatieplicht voor kopers van zulke spuitbussen. De aangerichte schade zou ook verhaald moeten worden op de daders. Bedrijven als NS en Rijkswaterstaat zouden een verwijderingsplicht van grafitti moeten krijgen, liet PvdA-kamerlid Van Heemst zondag weten.

Hij en CDA-collega Van Haersma Buma zijn de bedenkers van een soort stappenplan. "Graffiti als die eenmaal vies en vuil is, trekt verdere verloedering aan'', aldus Van Heemst. Hij heeft met Buma al eerder aan de bel getrokken bij verantwoordelijke ministers (Justitie, Binnenlandse Zaken), maar stuitte naar eigen zeggen op een lakse houding en desinteresse.

Het is niet zo dat de twee kamerleden zulke, vaak door jongens aangebrachte, schilderingen alleen maar willen bestrijden. Op bepaalde aangewezen plekken zouden graffiti-artiesten hun gang mogen gaan. Maandagmiddag overleggen de initiatiefnemers nog met vervoersbedrijven zoals NS, de Rotterdamse RET, met graffiti-artiesten en met overheden, voordat zij hun plannen definitief voorleggen aan de meest betrokken ministers.