ROTTERDAM/DEN HAAG - De eerste ontsnapping van de bajesboot voor illegale vreemdelingen in Rotterdam is een feit. Een 19-jarige man wist zich zondagmiddag, gebruikmakend van het getijdeverschil, te wurmen door een opening tussen de loopbrug en de luchtkooi op de boot. Hij liet zich daarna in het water zakken om aan de kant via een trapje de kade op te klimmen en weg te komen. De politie is op zoek naar hem, liet een woordvoerder van het ministerie van Justitie weten.

Hij zei dat de man, die van Algerijnse afkomst is, geen crimineel is. Hij zat op de boot om uitgezet te worden. De bajesboot is precies bedoeld voor dat soort 'klanten'. Minister Donner van Justitie nam bijna twee weken geleden de boot, een vroeger Duits hotelschip, officieel in gebruik. Die biedt plaats aan 288 gedetineerden die maximaal 120 dagen kunnen worden vastgehouden in afwachting van hun uitzetting.

Intussen is de verbinding tussen loopbrug en luchtkooi ,,gedicht'' om verdere ontsnappingen te voorkomen. De woordvoerder erkende dat er een fout in de bouw is gemaakt.