MADRID - Een half jaar na de aanslagen in de Spaanse hoofdstad Madrid weet de Spaanse politie waarschijnlijk de identiteit van de opdrachtgever. Het is mogelijk de ondergedoken Syriër Mustafa Setmarian Nasar, meldde de krant El Pais zondag op basis van uitspraken van leden van het onderzoeksteam.

Mustafa Setmarian Nasar geldt als een van de leiders van het terreurnetwerk al-Qaeda. Hij zou als vertrouweling van Osama bin Laden tot de val van het Talibanregime in Afghanistan opleidingskampen hebben geleid. Hij zou voor die tijd in de Zuid-Spaanse stad Granada hebben gewoond en met een Spaanse vrouw getrouwd zijn.

De daders van de aanslagen van 11 maart op vier forensentreinen hebben volgens de bronnen van El Pais veel nauwere relaties met al-Qaeda gehad dan voorheen werd aangenomen. De als leider van het commando geldende Tunesiër Serkan Ben Abdelmajid Fakhed en de figuur achter de schermen, de Egyptenaar Rabei Osman el-Sayed, hebben jarenlang conctacten gehad met de leiding van het terreurnetwerk. Abdelmajid en zes andere verdachten vonden op 3 april de dood toen zij hun appartement opbliezen. El Sayed werd in juni in Milaan opgepakt.