Op een speciale Eurotop over de Griekse schuldencrisis is een positieve stap gezet. 

Dat stelde de voorzitter van de ingelaste top, Donald Tusk, maandagavond laat na afloop van de bijeenkomst in Brussel. Hij verwees naar de jongste voorstellen van Griekenland voor bezuinigingen en hervormingen. Hij acht een compromis mogelijk.

Tusk benaderde dat de komende "uren" nog veel werk moet worden verzet. De onderhandelingen zouden uiterlijk woensdagavond zijn afgerond, zodat de Eurogroep van ministers van Financiën van de eurolanden zich dan over het compromis kan buigen en tot een akkoord komt.

De eurolanden en andere geldschieters eisen voldoende en duurzame stappen van de regering in Athene, voordat zij met verdere financiële steun over de brug willen komen. De Griekse premier Alexis Tsipras zou op de top hebben verzekerd dat Griekenland constructief wil meewerken aan een oplossing, aldus Tusk.

'Goede basis'

Inhoudelijk wilde Tusk niets zeggen over de inhoud van de voorstellen. Ook premier Mark Rutte wilde niets kwijt. Hij wil eerst het oordeel van de experts van de geldschieters afwachten. Hun oordeel is bepalend, zei de premier. Van de experts heeft Rutte begrepen dat de jongste voorstellen "verder gaan dan eerdere" en dus een goede basis vormen voor onderhandelingen.

De top was volgens Rutte niet overbodig. "Elke stap is dienstig om ervoor te zorgen dat er maximale druk op het proces blijft bestaan. Dus in die zin, denk ik dat het nuttig was."

De beurzen in Europa en op Wall Street hebben optimistisch gereageerd op de ontwikkelingen.

'Alle vertrouwen'

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zijn de jongste Griekse voorstellen een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de geldschieters. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de Eurogroep van woensdagavond resultaat zal opleveren en dat dat resultaat donderdag voorgesteld zal kunnen worden op de Europese top", aldus Juncker.

Hij zei ervan overtuigd te zijn "dat we in de loop van deze week tot een finaal akkoord zullen komen, om de eenvoudige reden dat we een akkoord moeten vinden. Er zijn geen verlengingen zoals in het voetbal".

De klok tikt voor Griekenland: het Griekse noodprogramma loopt aan het einde van de maand af, een verlenging ervan of een nieuw akkoord moet langs een aantal parlementen ter goedkeuring én Griekenland moet een flinke afbetaling doen en heeft daar het geld niet voor. Hoe Athene die lening gaat betalen, is volgens Rutte nog niet besproken tijdens de top.