UTRECHT - Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat stelt geld beschikbaar voor het aantrekken van tweehonderd extra spoorwegagenten. Dat zei de bewindsvrouw donderdag bij de opening van een opleidingscentrum voor conducteurs bij de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht.

De maatregel is onderdeel van 'het aanvalsplan sociale veiligheid', dat Netelenbos volgende week samen met haar collega De Vries van Binnenlandse Zaken presenteert. Dat plan bevat ook andere maatregelen om de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te bevorderen.

Agressie

De extra agenten zijn vooral nodig om agressieve reizigers direct op te kunnen pakken. De treinen willen nu nog wel eens lange vertragingen oplopen omdat er geen agenten beschikbaar zijn om de onrustschoppers op te vangen. "Soms wil een trein wel eens een uur lang stilstaan voordat er agenten zijn. Dat kan natuurlijk niet", aldus president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen K. Noordzij.

Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), waar de spoorwegagenten onder vallen, heeft nu nog maar 350 beambten voor de spoorwegen in dienst. Als de Tweede Kamer akkoord gaat met het aanvalsplan van Netelenbos en De Vries wordt dat straks aangevuld met tweehonderd extra agenten.