AMSTERDAM - Volgens minister Donner van Justitie heeft het Openbaar Ministerie meer mensen aangehouden in verband met mogelijke terroristische aanslagen op doelen zoals Schiphol en de Tweede Kamer.

Eind juni is in dat verband in Rotterdam een 18-jarige jongen van Marokkaanse afkomst opgepakt. Daarna is de bewaking rond een aantal objecten zoals verder ook het ministerie van Defensie in Den Haag en het hoofdkantoor van de AIVD-inlichtingendienst in Leidschendam verscherpt.

Buitenhof

Donner maakte de aanhoudingen zondag bekend in het televisieprogramma Buitenhof. Hij wilde niet kwijt om hoeveel mensen het gaat. Het OM zou dat de komende dagen bekendmaken. Dat OM weigerde zondag elke toelichting. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei alleen dat er ,,geen directe link'' is tussen de nieuwe aanhoudingen en de zaak van de 18-jarige jongeman, die van het voorbereiden van een aanslag wordt verdacht . Na diens arrestatie is ook het terreuralarm afgekondigd.

Minister Donner, al coördinerend bewindspersoon voor terrorismebestrijding. kreeg vrijdag van het kabinet "doorzettingsmacht'' om nu al bij een terrorismedreiging alle noodzakelijke maatregelen in gang te zetten. Hij bezwoer voor de camera dat bestaande regels en wetten daarbij in acht worden genomen. Het doel heiligt niet alle middelen, "want dan is de sky de limit'', aldus de bewindsman.