HILVERSUM - De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) moet buitenlandse politieke organisaties in Nederland beter in de gaten gaan houden. Dat heeft oud-procureur-generaal en antiterreurspecialist R. Gonsalves donderdag gezegd in het actualiteitenprogramma 2Vandaag.

Aanleiding voor de uitspraak van Gonsalves is het besluit van Nederland niet meer te protesteren tegen de plaatsing van de Koerdische verzetsbeweging PKK op een Europese lijst van terroristische organisaties.

Gonsalves zegt te vrezen dat steeds meer buitenlandse organisaties die zich in Nederland met politiek bezighouden, zichzelf naar de buitenwereld gaan profileren als een culturele instantie. Dit om te voorkomen dat ze eventueel te maken krijgen met een verbod.

Zwarte lijst

Gonsalves noemt het een verstandig besluit van Nederland akkoord te gaan met de Europese zwarte lijst met terreurorganisaties. "Het is goed dat nu een gemeenschappelijke Europese lijn wordt getrokken", zei hij in 2Vandaag.

De plaatsing van de PKK op de Europese terreurlijst heeft in Koerdische kringen tot felle reacties geleid. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag houden Koerden donderdag opnieuw een stille wake om tegen het besluit te protesteren. Dat was ook woensdag het geval.

BVD

In een reactie zegt een woordvoerder van de BVD dat de dienst politieke organisaties als de PKK al jarenlang in de gaten houdt. "En wat daarbij is opgevallen is dat de PKK zich de laatste jaren gematigder is gaan opstellen", aldus de woordvoerder.

Dat buitenlandse politieke organisaties zich voordoen als culturele vereniging, is volgens hem een aspect waarmee de BVD altijd rekening houdt. Hij geeft als voorbeeld de Turkse Federatie Nederland (TFN), een overkoepelend orgaan van Turkse culturele verenigingen, waarvan de BVD heeft vastgesteld dat aanhangers van de extreem-rechtse Grijze Wolven er een prominente rol spelen.