BAGDAD - In het centrum van Bagdad zijn zondag in de vroege morgen hevige gevechten losgebarsten tussen opstandelingen en het Amerikaanse leger. Daarbij zijn zeker acht doden en 45 gewonden gevallen, deelde het ministerie van Gezondheid in de Iraakse hoofdstad mee. Bij twee aanslagen elders in de stad kwamen drie mannen en een jongen om het leven.

Getuigen meldden dat er hevig machinegeweervuur en explosies te horen zijn en dat er dikke rookwolken boven de stad hangen. Op de televisie was een brandende Amerikaanse pantserwagen te zien. De gevechten spelen zich af in een wijk ten westen van de Tigris die wordt beschouwd als een bolwerk van aanhangers van de verdreven president Saddam Hussein. De politie en de nationale garde hebben de wegen ernaartoe geblokkeerd. Boven het gebied vliegen helikopters.

Groene zone

Ook boven de Groene Zone hing rook. Volgens getuigen zijn vanuit de wijk Sadr City mortiergranaten afgevuurd op het gebied, waar onder meer de interimregering en de Amerikaanse ambassade zijn gehuisvest.

Een aanslag met een autobom kostte zondagochtend in het westen van Bagdad drie personen het leven. De slachtoffers zijn twee politiemannen en een jongen van twaalf. Bij een tweede aanslag verloor een politieman het leven.