MOSKOU - De Russische president Poetin heeft zaterdag minister Dzantiev van Binnenlandse Zaken in de deelrepubliek Noord-Ossetië ontslagen. Ook het regionale hoofd van de FSB, de veiligheidsdienst, is uit zijn functie ontheven. Dat hebben Russische media gemeld, op gezag van het Kremlin.

De autoriteiten van zowel de deelrepubliek als Rusland hebben veel kritiek gekregen op de bloedige afloop van het gijzeldrama op de school in Beslan, op 3 september. Daarbij kwamen 339 mensen om.

Het zijn de eerste maatregelen tegen verantwoordelijken op hoog niveau. Dzantiev had zijn ontslag al eerder aangeboden, maar dat werd geweigerd door president Dzasochov.

Het lichaam van de aanvoerder van de terroristen is geïdentificeerd. De Russische plaatsvervangend openbaar aanklager Kolesnikov zei dat nu vaststaat dat de commandant van de gijzelnemers niet is ontsnapt, zoals werd gedacht. "Hij heeft gekregen wat hij verdiende en ligt nu in een van onze koelkasten. Datzelfde lot wacht mensen die zijn zoals hij."

Bij het drama in Beslan zijn 31 terroristen gedood. Een is opgepakt en deze man heeft de leider van de groep geïdentificeerd. Een naam is niet bekendgemaakt, maar de leider stond bekend als 'de kolonel'. De krant Vremja Novostej meldde vrijdag dat achter dit pseudoniem de 32-jarige Roeslan Choetsjbarov schuilgaat. Kolesnikov zei zaterdag dat de naam wel bekend is, maar nog niet wordt vrijgegeven.

De Russische recherche heeft deze week de identiteit weten vast te stellen van elf van de ongeveer 31 terroristen die bij de gijzeling betrokken waren. Zij hielden op de school in Beslan 1200 mensen drie dagen vast, totdat de gijzeling uitmondde in een bloedbad. Zeker 339 mensen, onder wie 169 kinderen, kwamen om.