NEW YORK/WASHINGTON - Overal in de Verenigde Staten zijn zaterdag de aanslagen van 11 september 2001 herdacht. Ook elders in de wereld werd stilgestaan bij de verwoestende terreurdaden, waarbij bijna 3000 mensen om het leven kwamen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Centrum van de herdenkingen was New York, waar drie jaar geleden de meeste slachtoffers vielen. De belangrijkste ceremonie vond op Ground Zero plaats, de plek waar de torens van het World Trade Center (WTC) stonden die bij de aanslagen door terroristen van al-Qaeda werden verwoest.

Omringd door duizenden belangstellenden lazen ouders en grootouders de namen van de 2749 Newyorkse slachtoffers op. Het voorlezen werd vier keer onderbroken, twee keer op het moment waarop de twee gekaapte vliegtuigen zich in het WTC boorden en tweemaal op het tijdstip dat de torens instortten.

Strijd

President Bush hield, net als vorig jaar, op het gazon van het Witte Huis in Washington een minuut stilte. In een radiotoespraak beloofde hij te blijven strijden tegen het internationaal terrorisme. "We voeren deze strijd van de bergen in Afghanistan tot het hart van het Midden-Oosten, de Hoorn van Afrika, de eilanden van de Filipijnen en tot verborgen cellen in ons eigen land", aldus Bush.

President George Bush en zijn vrouw Laura Bush tijdens een minuut stilte

In Washington was een dienst voor de 184 mensen die omkwamen toen een gekaapt toestel op het Pentagon neerkwam. Minister van Defensie Rumsfeld legde op de nationale begraafplaats Arlington een rouwkrans. Hij riep de Amerikaanse bevolking op zich op een langdurige strijd tegen het terrorisme in te stellen. Hij sprak over een Koude Oorlog tegen islamitische extremisten.

Pennsylvania

Ook in de staat Pennsylvania, waar het vierde vliegtuig neerstortte, waren diensten en officiële plechtigheden om de slachtoffers te herdenken.


Senator John Kerry plaatste een boeket bloemen bij de Garden of Remembrance Memorial in Boston ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 11 september

De Democratische presidentskandidaat Kerry woonde een herdenking in Boston bij. In een radiotoespraak zei hij dat 'vrijheid zal overwinnen'. Hij sprak van 'één Amerika in onze gebeden voor hen die op 11 september vielen en één Amerika in onze vastberadenheid om ons te verdedigen'.

Paus

In het Australische Melbourne is in een moskee een dienst gehouden voor mensen van allerlei gezindten. De aanwezigen stonden ook stil bij het gijzeldrama in het Russische Beslan en de aanslag op de Australische ambassade in Jakarta. Op een bijeenkomst met Amerikaanse bisschoppen in Rome zei paus Johannes Paulus II in zijn gebeden het Amerikaanse volk te gedenken.

Aan de vooravond van de derde verjaardag van de aanslagen zag het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zich gedwongen te waarschuwen voor terroristische aanslagen op Amerikaanse burgers of doelen in het buitenland. De regering is vooral beducht voor aanslagen door het terreurnetwerk al-Qaeda met chemische of biologische wapens.

Waakzaam

Het ministerie stelt dat terroristen geen onderscheid maken tussen regerings- en burgerdoelen. Amerikanen moeten dan ook waakzaam zijn op alle plaatsen waar buitenlanders komen, inclusief restaurants en hotels.

De Port Authority van New York en New Jersey, de eigenaar van de verwoeste WTC-torens in New York, heeft Saudi-Arabië aangeklaagd wegens de schade die het bedrijf door de aanslagen leed. Het agentschap voegt zich bij de aanklacht die het bedrijf Cantor Fitzgerald vorige week tegen Saudi-Arabië indiende. Cantor Fitzgerald beschuldigt de Saudische regering ervan direct of indirect de activiteiten van al-Qaeda te financieren, omdat het steun geeft aan hulporganisaties die banden zouden hebben met het terreurnetwerk.

Saudi-Arabië

Twee Saudische kranten riepen zaterdag een website in het leven waarop ze, in navolging van hun regering, willen benadrukken dat Saudi-Arabië geen schuld heeft aan '11 september'. Op de website staan artikelen die een Arabische kijk op de tragedie moeten geven.

Vijftien van de negentien zelfmoordkapers kwamen uit Saudi-Arabië.