WILLEMSTAD/DEN HAAG - Het waterpeil op het eiland Aruba is sinds vrijdag aan het zakken, maar het is er nog een zeer natte bedoening, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marine zaterdag. Na het voorbijtrekken van de orkaan Ivan in de nacht van woensdag op donderdag werd Aruba door langdurige slagregens getroffen.

In de ondergelopen gebieden was het waterniveau tussen de 110 en de 150 centimeter. Het water zakt nu ongeveer tien centimeter per uur. Dat kan weer stijgen als het weer begint te regenen, hetgeen is voorspeld.

De marine, die op verzoek van de gouverneur van Aruba te hulp is geschoten, heeft ook vrijdag de bijstand voortgezet. Het fregat Willem van der Zaan bracht vanuit Curaçao een lading hulpgoederen, waaronder een container met een grote pomp, vrachtwagens en landrovers naar Aruba.

Een Orion maritiem patrouillevoertuig heeft vrijdagavond (plaatselijke tijd) duizend meter brandweerslang van Curaçao naar het getroffen eiland gebracht. De kustwachtcutter Panter heeft 21 medewerkers van het Rode Kruis naar Aruba overgebracht.

Helikopters van de marine hebben de schade op het eiland in beeld gebracht. Verder hebben mariniers, vooral in de wijk Madiki van Oranjestad, met rubberen boten bewoners geëvacueerd. De situatie is volgens de marinewoordvoerder onder controle, maar de militaire bijstand van de 150 man van de 32e infanteriecompagnie wordt voorlopig voortgezet.