TERBORG/DOETINCHEM - In Terborg en Doetinchem hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag vier schuurbranden gewoed. De schuren liggen hemelsbreed niet meer dan vijf kilometer uit elkaar, aldus een brandweerwoordvoerder. De politie kon niet zeggen of een pyromaan actief is. De brandweer noemt de situatie "bijzonder toevallig".

Omstreeks 2.30 uur kreeg de alarmcentrale de eerste melding van een brand in een hooischuur in Terborg. Het was de tweede keer binnen een week dat er brand woedde op het bedrijf, verklaarde de eigenaar. Tijdens het blussen zagen brandweerlieden vlammen opstijgen uit een schuur verderop. In die schuur stond antiek. In de derde schuur, die minuten later in brand vloog, lag hooi en stonden landbouwvoertuigen.

Om 5.00 uur was de brandweer de eerste drie brandhaarden meester, maar drie kwartier later kwam een vierde melding binnen. In Doetinchem stond een open schuur in brand. Een ploeg nieuwe brandweerlieden was snel ter plaatse en kon voorkomen dat het vuur oversloeg op een hooischuur en veestal.

Het nablussen van de hooibranden gaat volgens de brandweer nog zeker een dag duren. In totaal zijn zaterdagochtend al meer dan vijftig brandweerlieden van vier verschillende korpsen in touw geweest.

Over de oorzaak van de branden kon de brandweer niets zeggen. "Wij blussen alleen, maar ze liggen wel erg dicht bij elkaar." De politie stelt een onderzoek in.